Věrnost přísahali první profesionální vojáci

Prvních 291 profesionálních vojáků Armády České republiky složilo slavnostní přísahu v pátek dopoledne na náměstí T. G. Masaryka v Přerově. Mezi vojáky z výcvikových středisek v Přerově a Opavě bylo i 85 žen.

"Jejich počet mě překvapil," uvedl olomoucký hejtman, poslanec Evropského parlamentu Jan Březina (KDU - ČSL), který se přísahy zúčastnil. Podle mluvčího vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova Milana Kouřila přísahali lidé ve věku od osmnácti do 45 let nejrůznějšího vzdělání. "Jsou to muži, kteří nevykonali základní vojenskou službu. Spolu se ženami tak musí absolvovat tříměsíční náhradní službu," uvedl mluvčí.

Zatím mají noví profesionálové za sebou zhruba pět týdnů ve vojenském prostředí. Po absolvování náhradní služby na ně čeká až tříměsíční odborný výcvik, při němž budou proškoleni na konkrétní funkce, které budou u armádních útvarů po celé republice v budoucnu zastávat. V Přerově se vojáci podle Kouřila připravují na práci v útvarech vzdušných sil, v Opavě se zase cvičí pro oblast logistiky.

Přísahu nemusejí skládat muži, kteří mají za sebou základní vojenskou službu. Kromě bývalých civilistů složili v pátek slavnostní přísahu v Přerově i absolventi vojenských středních škol.

Ten, kdo má zájem o profesionální službu v armádě, musí projít rekrutačními středisky a středisky pro výběr profesionálních vojáků, kde absolvují náročné testy a prokazují svou fyzickou zdatnost i psychickou odolnost. Veřejné slavnostní vojenské přísahy nových profesionálů připravila letos armáda jen dvě. Po přerovské se uskuteční ještě jedna v Praze.

VLASTA HRADILOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika