Ode dneška platí na letištích přísnější kontroly

Počínaje dneškem si cestující v ČR budou muset zvykat na přísnější opatření týkající se zejména přepravy tekutin na palubě. Rozhodla tak Evropské unie v důsledku teroristických útoků na letadla směřující z Londýna do USA.

Česká letiště ode dneška zpřísní bezpečnostní kontroly. Nová pravidla Evropské unie zejména omezí množství tekutin a gelů, které si cestující budou moci vzít na palubu. Unie o zpřísnění rozhodla po srpnovém zmařeném teroristickém útoku na letadla směřující z Londýna do USA.

Letiště bude usilovat o to, aby odbavení netrvalo o mnoho déle než dosud, i když bude složitější. Bude mít připraveny například letáky, z nichž se lidé dozvědí, co všechno si nemohou brát do kabiny. Poskytovat informace budou také pracovníci odbavovacích přepážek.

Letiště zpřísnila pravidla proto, že teroristé v Británii chtěli zřejmě v letadle smíchat chemikálie přepravované v láhvích od nápojů, a vyrobit tak výbušninu aktivovanou bleskem fotoaparátu.

Další teorie předpokládala, že chtěli v láhvi propašovat nitroglycerin a odpálit jej s pomocí MP3 přehrávače. Nová pravidla jsou jednotná pro všechna letiště EU, platit budou také na Islandu, v Norsku a Švýcarsku.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika