V čem drží Češi světový primát?

* Nejznámější krajanka - Martina Navrátilová
V Guinnessově knize 20. století se tenistka českého původu Martina Navrátilová objevila rekordně třikrát. Devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry byla světovou jedničkou 331 týdnů a v elitní desítce nejlepších se udržela 20 sezon.

* Češi v NHL
V září 2000 byla na předběžných soupiskách kanadsko-americké NHL jména 78 českých hokejistů, brankářů, obránců i útočníků. Trenérem Pittsburgh Penguins byl Ivan Hlinka jako druhý Evropan na tomto postu.

* Největší konzumenti piva na světě
V roce 1999 podle statistik vypil každý obyvatel České republiky (tedy včetně kojenců) 156,1 litru piva. ČR se tak dostala na první místo ve světě. Druzí jsou Němci, kteří vypili 130,6 litru na jednoho obyvatele za rok.

* Držitelka nejstaršího atletického rekordu
Když Jarmila Kratochvílová v srpnu 1983 v Mnichově s časem 1:53,28 vytvořila světový rekord v běhu na 800 metrů, asi netušila, že ho do září roku 2000 žádná jiná atletka nepřekoná.

* Největší památková rezervace světa
Pražská památková rezervace zabírá plochu 990 ha, což je 1,75 % plochy hlavního města Prahy. Patří do ní například Staré Město s Josefovem, Malá Strana, Hradčany s Pražským hradem.

* První určení pramene Amazonky
Docent Bohumír Janský z katedry fyzické geografie a geologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze a s ním dalších šest českých občanů v roce 1999 určili prameny jihoamerického veletoku Amazonky.

* Egyptologové v nevykradené hrobce
V únoru 1998 při své 27. expedici do Abú Síru (Egypt) čeští egyptologové vedení ředitelem ústavu UK Praha profesorem Miroslavem Vernerem odkryli šachtový hrob z období kolem roku 530 př. Kr. Nevykradený hrob se předtím podařilo nalézt naposledy v roce 1942.

* První obrázková jazyková učebnice
První obrázkovou učebnicí jazyků na světě byl Orbis pictus (Později Orbis sensualium pictus) českého učitele národů Jana Amose Komenského, který poprvé vyšel v roce 1658 v Norimberku.

(r)

obsah | Česká republika