Pražské Příkopy jsou osmnáctou nejdražší ulicí světa

V žebříčku nejdražších nákupních zón na světě patří pražské ulici Na Příkopě 18. místo. Na tuto pozici se posunula z loňské 25. příčky a spolu s Madridem zaznamenala nejvýraznější skok směrem nahoru.

Uvádí to studie poradenské firmy v oboru realit Cushman & Wakefield Healey & Baker, která sestavuje pořadí podle ceny za pronájem obchodních ploch. Prvenství patří Fifth Avenue v New Yorku, kde se metr čtvereční nákupní plochy pronajímá v přepočtu za 7967 eur ročně. Se značným odstupem následují na druhé příčce pařížská Champs Élysées (6287 eur za metr čtvereční ročně) a třetí Causeway Bay v Hongkongu (4687 eur).

V Praze Na Příkopě zaplatí obchodníci za pronájem metru prodejní plochy 1680 eur ročně. "Praha je jedním z hlavních turistických měst v Evropě. Nákupní ulice v historickém centru proto zapůsobily jako magnet na zahraniční obchodníky od luxusních značek jako Louis Vuitton až po španělskou módní značku Zara," konstatoval Martin Žížala, ředitel sekce maloobchodních prostor v pražské pobočce Cushman & Wakefield Healey & Baker.

Nejprestižnější lokality však lákají také silné české značky, jako jsou třeba Baťa nebo Kenvelo, dodal. "Poptávka po maloobchodních prostorách v Čechách neustále sílí. Jde to ruku v ruce s blížícím se vstupem do EU, a tím posilováním důvěry v český trh," míní Jonathan Hallett, partner a výkonný ředitel Cushman & Wakefield Healey & Baker v České republice.

Podle studie zaznamenala střední a východní Evropa jako celek růst nájmů o 5,3 procenta. Přesto průměrné roční nájemné v tomto regionu ve výši 713 eur za metr čtvereční nedosahuje ani poloviny nájmů v západní Evropě. Tam činí 1514 eur za metr čtvereční ročně.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika