Praha se proměnila v unikátní vojenské muzeum

Při tom hluku téměř zaléhaly uši. Někteří lidé si je dokonce zakryli dlaněmi. To když po silnici vydlážděné kamennými kostkami na Letenské pláni v Praze projížděly včera tanky. Zatímco v minulosti měly podobné oslavy spíš pachuť, včera tomu tak rozhodně nebylo. Letenská pláň se proměnila na několik hodin zřejmě na největší vojenské muzeum pod širým nebem.

Přehlídka byla jedním z vrcholů oslavy šedesátého výročí konce druhé světové války.

"Nechtěli jsme slavnosti pojmout jako chřestění zbraní, ale jako vojenskou historii od roku 1918 a také jako lidovou veselici. Věřím, že se nám to povedlo," říkal včera po skončení přehlídky jeden z hlavních organizátorů Václav Marhoul.

Na džípech i tancích byly šeříkové květy

A skutečně se to povedlo. Přestože v Praze panovalo v době přehlídky studené počasí a občas i sprchlo, přišlo na Letnou kolem dvou set tisíc lidí. Diváci, těšící se na neobvyklou podívanou, proudili na pláň už ráno, někteří ještě mnohem dřív, než přehlídka vůbec začala.

Organizátorům se podařilo na Letnou dopravit asi tři sta kusů džípů, tanků či rozličných typů děl a houfnic. Mezi technikou se proplétaly desítky vojáků v uniformách různých států - kromě České republiky třeba i z USA, Francie, Polska či Německa.

"Syn o té přehlídce mluvil už několik dní. Chtěl hlavně vidět tanky. Je úplně nadšený," řekla Marie Pavlíčková, která přišla se sedmiletým synem Pavlem.

Na připravených tribunách mezitím usedali pozvaní hosté, kromě jiných i český prezident Václav Klaus, a také veteráni z řady zemí. Společně s diváky pak mohli sledovat zhruba hodinu a půl trvající průvod a přenést se tak o šedesát let do minulosti.

Většina džípů i tanků totiž byla vyzdobena šeříkovými květy. Stejným způsobem vítali Pražané i vojáky, kteří hlavní město osvobodili v roce 1945. Pro připomenutí, že současná technika je už někde jinde, však stačilo jediné - přelet dvou superstíhaček Gripen, které nyní začala česká armáda využívat. Veřejnosti je tak představila vůbec poprvé. Velké oslavy probíhaly také o několik kilometrů sál, v pražské čtvrti Dejvice. Tady lidé dostali šanci ochutnat národní speciality vítězných mocností. Dejvice se včera na jeden den přeměnily na demarkační zónu s několika pódii a především jídelními stany.

Na demarkační zónu přišel i prezident

V nich mohli zájemci okusit například americké hamburgery, ruský boršč nebo francouzská vína. Některé stany - například polský, kde nabízeli pečené maso a zelí - doslova lidé oblehli.

Značný rozruch vzbudil příchod prezidenta Václava Klause. Desítky lidí si jej chtěly vyfotografovat a někteří z odvážnějších jej požádali, aby se s nimi rovnou i vyfotil.

"Je na nás, abychom na události v minulosti nezapomněli. Protože to, co se zapomene, se může opakovat," prohlásil vzápětí prezident Klaus, který zdejší oslavy oficiálně zahájil. Prezident si zároveň se stovkami přihlížejících poslechl premiérově píseň Dejvická demarkační. Ta byla speciálně složena právě pro květnové oslavy. Oslavy pak večer ukončil ohňostroj nad Prahou.

JAN VACA

obsah | Česká republika