Albrightová a spol. za 23 tisíc vstupného

Ukázat se na té "správné akci" něco stojí: v Ostravě si včera mohli zájemci poslechnout někdejší politické hvězdy za 23 tisíc korun.

Kdysi se všichni setkávali na světových summitech a jejich postoje významně ovlivňovaly světovou politiku devadesátých let.

Včera se bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a expremiéři Velké Británie a Španělska John Major a José María Aznar sešli v ostravském hotelu Atom v roli hlavních hvězd mezinárodní konference Dny Evropské unie a USA, pořádané agenturou Teleaxis Petra Kovarčíka.

Před zhruba dvěma stovkami diváků ochotnými zaplatit 23 tisíc korun na osobu tu během čtyřiceti minut, které měli na své vystoupení a odpovědi na otázky, pohovořili o vztazích Evropy a USA či o válce v Iráku. (Aznar vystoupí až dnes.)

Přelomových myšlenek se však publikum nedočkalo - a těžko to také mohl někdo očekávat. "Je velmi důležité, aby Evropa a USA začaly pracovat dohromady, ve všem, třeba i v otázce terorismu," prohlásila například Madeleine Albrightová.

Přednášky: velký byznys

Někdejší celebrity světové politiky do Ostravy pochopitelně nepřitáhla touha pronášet přelomové projevy. Jejich přednášky jsou přísně organizovaným a velmi dobře placeným byznysem, kterému se věnuje čím dál víc "politických důchodců". Ukázat se v publiku pak v jistých kruzích platí za "společenskou povinnost". V Ostravě sál zaplnila především místní podnikatelská elita a komunální politici, kteří měli vstup zadarmo.

"Každého bývalého významného politika zastupuje agentura. Jejich účast se platí třeba jako u sportovců. V cenách za vystoupení jsou rozdíly; mezi těmi, kteří vystupují v Ostravě, je nejžádanější Madeleine Albrightová," popisuje pravidla tohoto druhu podnikání Peter Kovarčík, který už loni na stejnojmennou akci do Brna "dovezl" jednoho z nejžádanějších řečníků - bývalého legendárního newyorského starostu Rudolpha Giulianiho, proslaveného po 11. září 2001.

Kovarčíkovi se mimochodem povedlo ostravskou akcí "vyfouknout" Aznara ODS, která si přála získat španělského politika jako hosta na svůj víkendový kongres.

Výši honorářů ani náklady na celou konferenci Kovarčík prozradit nechtěl, jisté však je, že na ní jeho Teleaxis vydělal. "V Ostravě se riziko určitě vyplatilo," prohlásil Kovarčík.

Kovarčík si dává záležet na okázale dobrých vztazích s politickou elitou - dovolenou v jeho vile na Kanárských ostrovech před několika lety trávil prezident Václav Klaus. I to je základ jeho marketinkového úspěchu. "Musíme dopředu dokázat, že jde o solidní akci a že máme peníze na zaplacení," říká. A komerčnímu úspěchu ostravské akce politici pomohli i tentokrát: záštitu nad konferencí převzal ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) a poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Petr Nečas.

"Příliš toho o celé akci nevím, jen jsem před půl rokem potvrdil pozvání," řekl ještě před zahájením akce Tlustý.

Ve světě je zájem o Havla a Klause

Přeborníkem v oboru dobře placené "přednáškové turistiky" je nepochybně bývalý americký prezident Bill Clinton. Jen za rok 2001 mu celkem 60 přednášek vyneslo 9,2 milionu dolarů. Aby takovou sumu vydělal jako prezident, musel by v Bílém domě sedět skoro čtyřicet let.

O tak mimořádně vysoké honoráře si však může říci jen několik es. Patří mezi ně například dva muži zcela rozdílných politických osudů i názorů: bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov a newyorský exstarosta Rudolph Giuliani, kteří před pár lety inkasovali sto tisíc dolarů za řeč.

Z českých politiků mohou na podobný přivýdělek pomýšlet pouze dva: bývalý a současný prezident. "Pan prezident je zván na řadu přednášek a výjimečně se stává i to, že dostane honorář," říká Petr Hájek, mluvčí prezidenta Václava Klause. "Většinou ale hostitelé platí pouze cestu, ubytování a náklady." Výši honorářů Hájek prozradit nechce, jistou představu si lze udělat z Klausova poslaneckého přiznání za rok 2001. Tehdy ještě jako předseda sněmovny a ODS vydělal zejména ekonomickými přednáškami ve světě tři miliony korun.

Mimořádný zájem je ve světě i o Klausova předchůdce Václava Havla. "Pozvání přichází opravdu hodně, pan Havel je ale většinu z nich nucen z vážných časových i zdravotních důvodů odmítat," říká exprezidentův tajemník Jakub Hladík. "Pan Havel se zkrátka tomuto druhu podnikání nevěnuje, nenabízí se jako zboží a nic jako jeho aktuální cena na trhu neexistuje."

PETR KUDELA, JINDŘICH ŠÍDLO

obsah | Česká republika