Pravici zachránili Češi, kteří volili v cizině

K tomu, aby ČSSD s komunisty získala rozhodující většinu 101 křesel ve Sněmovně, chybělo jen málo. Pouhých 338 hlasů v Jihočeském kraji. O tom, že poslední volné křeslo v parlamentu připadne ODS a nikoliv ČSSD, rozhodli nakonec až Češi, kteří volili v cizině.

Jejich hlasy se započítávaly právě v Jihočeském kraji. Na výsledky se čekalo až do pozdního sobotního večera. Premiér Paroubek už si byl v té době jistý, že křeslo připadne jeho straně. O tom, že počítá se 101 poslanci ve Sněmovně, se zmínil i ve svém rozhořčeném projevu o nástupu modré totality a podobnosti letošních voleb s únorem 1948.

Nakonec všechno bylo jinak. V cizině drtivě vyhrála ODS, která získala 50,2 procenta hlasů. ČSSD dostala 16 procent. Právě kvůli hlasům ze zahraničí se nakonec zrodil volební pat.

A jak konkrétně volili krajané v cizině? Celkem jich hlasovalo 6743, občanským demokratům odevzdalo hlas 3363, pro ČSSD bylo 1056 lidí a zelení dostali jen o čtyři hlasy méně. Kalouskova strana měla 679 hlasů a 142 krajanů chtělo vítězství komunistů.

Například lidovci by byli však nejraději, aby o složení Sněmovny rozhodovali voliči ve Vatikánu. V tom případě by vyhráli s více než 70 procenty.

V komunistické Korejské lidově demokratické republice proběhla malá "česká revoluce". Komunistický vůdce Kim Čong-il by z tamních Čechů rozhodně nebyl nadšený - dali téměř devadesát procent hlasů "kapitalistické" ODS. Češi rozhodli jasně i v Číně, kde pro občanské demokraty hlasovalo třiašedesát procent lidí.

Zajímavá je i situace v místech, kde slouží čeští vojáci. Většinou zde totiž vyhrála sociální demokracie. Například v Srbsku a Černé Hoře o devět procent před ODS.

Nejinak je to i v Bosně a Hercegovině. Tam získala ČSSD dokonce padesát pět procent hlasů. Zdá se tedy, že elitní čeští vojáci jsou spíše levicově orientovaní.

Z volební účasti krajanů by si mohli lidé v Česku brát příklad. K urnám se totiž dostavilo téměř devadesát procent zapsaných voličů.

JAKUB BLAŽEK, MF DNES

obsah | Česká republika