Praze hrozí teroristické útoky

Vláda na mimořádném zasedání rozhodla posílit bezpečnostní opatření na území Prahy. Zpravodajské služby a policie totiž přinesly informace, že hrozí zvýšené riziko teroristických činů. Načasování opatření v ČR není náhodné a patrně souvisí s oslavami židovského svátku Roš hašana.

"Vláda v této souvislosti rozhodla o posílení bezpečnostních opatření na území hlavního města Prahy s cílem eliminovat existující rizika," stojí v prohlášení premiéra Mirka Topolánka, které ČTK poskytl ředitel tiskového odboru úřadu vlády Martin Schmarcz.

Zvýšená ostraha byla zavedena na klíčových tepnách města včetně letiště, řekl pražský primátor Pavel Bém. Riziko se podle něho údajně týká především centra města. V centru hlavního města se už kromě běžných policejních hlídek objevili i

policisté v černých kombinézách s neprůstřelnými vestami a samopaly. V pohotovosti jsou útvary uniformované policie i specializované jednotky, oznámil dnes policejní prezident Vladislav Husák s tím, že policisté byli nasazeni na vytipovaná místa.

Kontrolovat všechno, co vybočuje

"Máme monitorovat všechno, co není normální ruch," řekl policista, který ve služebním voze kontroloval situaci v okolí Václavského náměstí. Jeho kolegové právě kontrolovali doklady hlasitě vykřikujícímu, zhruba třicetiletému cizinci. Chtěli znát jeho jméno, bydliště i místo, kde nocoval. Po kontrole jeho pasu si jeden z policistů ověřoval údaje vysílačkou. "Ano," odpověděl policista ve voze na dotaz, zda se mají hlídky ve službě zaměřovat i na podezřelé cizince.

Bém zatím nebude činit žádné kroky. Počká až na případnou výzvu ze strany vlády. Situací se bezprostředně po zasedání vlády začal zabývat řídící štáb na policejním prezidiu. Schmarz připustil možnou souvislost se situací v Norsku, kde policie překazila údajné teroristické útoky.

Vláda podle jejího mluvčího zasedala mimořádně od 23:00 a jednání se zúčastnili i předsedové sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost. Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert řekl, že k povaze možných hrozeb nemůže sdělit bližší podrobnosti.

Podotkl, že služba poskytla určité informace vládě a případné upřesnění rizik je na ní. "Z charakteru informací, kterými disponujeme, a z charakteru jejich zdrojů lze usoudit na zvýšené riziko násilného teroristického činu," uvedl pouze.

Opatření možná souvisí s židovskými svátky

Je možné, že bezpečnostní oslavy souvisí s židovskými svátky. Premiér Topolánek tuto možnost na tiskové konferenci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. V pátek večer začaly dvoudenní oslavy svátku Roš hašana, příchodu nového roku s datem 5767. V různých pražských synagogách se sešly skupiny věřících několika směrů a tradic od ortodoxní po reformní.

Na policii dnes volal anonym, který ve 13:30 oznámil uložení výbušniny v tubusu Nuselského mostu. Kvůli tomu byl přerušen provoz metra na trase C. Specialisté most i jeho okolí prohledali, ale nic nenašli. V souvislosti s tím varoval primátor Pavel Bém před podobným chováním, které je trestným činem.

Vyjádření Ivana Langera a policejního prezidenta Vladislava Husáka Riziko případného teroristického útoku směřuje v Praze k místům, která nejsou za normálních okolností nijak zvlášť střežena. Policie zvýšila ostrahu desítek objektů - ruzyňského letiště a patrně i metra. Mezi takzvané měkké cíle, o nichž mluvil Husák, patří také hypermarkety a velké sportovní či kulturní akce a infrastruktura. Tedy místa, kde se počítá s velkou koncentrací lidí.

Konkrétní místa Husák ani ministr vnitra Ivan Langer (ODS) neuvedli. Tak vysokému riziku teroristického nebezpečí čelí Česko podle Langra poprvé. Ministr novinářům neodpověděl na dotaz, zda situace souvisí s děním v Norsku, kde policie údajně překazila teroristické útoky. Zopakoval pouze, že o bezpečnostních opatřeních kabinet rozhodl v souvislosti se zvýšenými bezpečnostními hrozbami obdobného charakteru v zahraničí.

Riziko podle něj nehrozí jinde než v hlavním městě. Mimo Prahu proto žádná policejní opatření nesměřují. V souvislosti s možným nebezpečím nebyl dosud nikdo zatčen, z "taktických důvodů" nechtěli účastníci konference říci, zda jsou potenciální útočníci na území státu. Husák řekl, že policie nechce zbytečně obtěžovat a nijak zásadně narušovat normální fungování města.

O případné pomoci vojska se podle Husáka zatím neuvažuje, nasazeni jsou uniformovaní policisté i policejní specialisté. "V danou chvíli jsme nasadili na vytypovaná místa naše síly, z taktických důvodů neřeknu počet objektů, nicméně můžeme hovořit o desítkách," uvedl Husák. Bezpečnostní opatření budou podle Langra trvat nejméně několik dnů.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika