Praze hrozí vyškrtnutí z UNESCO

Pražská památková rezervace je svou rozlohou největší na světě. Na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je od roku 1990. Nyní však hrozí, že by hlavní město mohlo být z prestižního seznamu vyškrtnuto. Důvodem hrozby je stavba výškových budov na pražském Pankráci.

Památkáři se obávají, že by tato nová pražská dominanta mohla být neodstranitelnou vadou na kráse panoramatu české metropole. "Právě jeho narušení by mohlo vést k vyškrtnutí ze seznamu UNESCO," varuje ředitel Státního památkového ústavu Josef Štulc.

Vídeň měla obdobný problém

Obdobný problém řešila před nedávnem Vídeň, kde místní magistrát schválil stavbu výškové budovy u hlavního nádraží v centru města. Zástupci UNESCO však s městem jednali o vyškrtnutí Vídně ze seznamu. Po dohodě s investorem bylo nebezpečí zažehnáno. Plánovaná stavba bude nakonec podstatně nižší.

Praha sice ještě žádné varování z UNESCO neobdržela, ale ani to není do budoucna vyloučeno. "Ano, jisté riziko existuje. Nejen proto, že je tu zřejmá paralela s Vídní, ale Pankrác se navíc nachází v ochranné zóně pražské památkové rezervace," potvrzuje Karel Komárek z české komise pro UNESCO v Paříži.

Investor stavby, společnost ECM však možné riziko odmítá. "Toto tvrzení je zavádějící a účelové. Na naši společnost se nikdo ze zástupců UNESCO neobrátil a nevidím důvod, proč by UNESCO mělo zasahovat," říká Tomáš Laštovka, manažer projektu CITY.

Spory o podobu pankrácké pláně se vedou už od počátku 90. let minulého století. Tenkrát část pozemků s výškovými budovami Motokovu, Českého rozhlasu a hotelu Panorama koupila společnost ECM s cílem vybudovat na místě administrativně-obchodní centrum, které by podle ECM mělo být "protějškem panoramatu Hradčan". Projekt vypracoval americký architekt Richard Meier, který je i spoluautorem jednoho z návrhů na obnovu newyorských dvojčat. Podle jeho původního návrhu měl na Pankráci vyrůst mrakodrap vysoký kolem 160 metrů.

Stavby se nelíbí občanské iniciativě

"Před dvěma roky jsme ale rozhodli, že výška novostaveb nepřesáhne výšku budovy Motokovu," tvrdí Laštovka. Tato budova, nově nazvaná City Empiria má 27 pater a měří 101 metrů. Nyní ji ECM renovuje a pronajímá v ní kanceláře. Součástí takzvaného "pentagonu" by měly během pěti let být tisíce kanceláří, obytné plochy, obchody, fitnesscentrum, multikino a přilehlý park. Součástí by měly být i garáže pro téměř tři tisíce automobilů.

Obyvatelé se však obávají, že se v těchto místech zvýší již tak hustá automobilová doprava. "Velká kapacita kancelářských ploch způsobí neúnosný nárůst automobilismu," míní Marie Janoušková, předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce.

MARKÉTA KUTILOVÁ

obsah | Česká republika