Přijde útok na Prahu? Nebyl by to žádný div

New York 2001, Bali 2002, Madrid 2004, Londýn 2005, Praha... Zdá se vám, že přiřadit českou metropoli do seznamu měst postižených teroristickými útoky je nepatřičné? Je to stejný omyl jako tvrdit, že podobně velká povodeň (či ještě větší) jako před třemi lety už u nás nebude.

Americký cíl v Praze

Přestože Česko zůstává v současném boji s terorismem "vychytrale" spojencem Ameriky (naše menší vojenská angažovanost v Afghánistánu či Iráku existuje), tak se na druhou stranu snaží i o dobré kontakty s muslimským světem.

Jsme však součástí jednoho z prvořadých cílů radikálů (hlavně islámských), a tím je západní společnost. Dále máme dobré styky s Izraelem, který je fundamentalisty "předurčen" ke zničení.

A navíc v Praze sídlí Rádio Svobodná Evropa/Svoboda, jež by bylo vítaným soustem pro atentátníky. Americké rozhlasové vysílání z Prahy totiž již dávno změnilo priority a podstatnou měrou se snaží ovlivnit situaci právě v rozbouřeném muslimském světě i v oblastech současných dramatických vojenských střetů.

Ideová síla rozhlasových vln je přitom již mnoho let překonána televizí (v tom sehrává v regionech, kde se rodí noví a noví teroristé, velkou roli katarská Al-Džazíra) a internetem (dnes funguje přes 4000 adres šířících islámský radikalismus a často i velebících terorismus).

Jenže to teroristy nezajímá. Cíl v Praze je pro ně důležitý z jiného důvodů - je to dítko amerického "satana". Hlídání a ostraha u budovy tohoto rádia tedy není žádnou exhibicí českých politiků, jak si část veřejnosti pořád myslí, ale naprostou nutností.

Dalším zdrojem nebezpečí může být pobyt a pohyb podporovatelů násilí či přímo teroristů na českém území. Ale zatím u nás neexistuje islámské centrum či mešita, z nichž by zaznívaly otevřené výzvy k použití násilí. To je rozdíl od Velké Británie, Francie či Nizozemska.Jenže radikální muslimské skupiny se pomalu ale jistě objevují všude po světě a nelze počítat s tím, že zůstaneme v tomto směru výjimkou.

Zárodky terorismu

Podle tajných služeb je na některé teroristické skupiny v cizině nepřímo napojena i část arabských dealerů drog, kteří působí v Česku. Zejména jde o praní špinavých peněz, které jsou pak předávány extremistům. Je otázka, zda někdo v budoucnosti nevyužije tohoto zázemí pro teroristický útok.

K atentátu by se však někdy mohly odhodlat i menší extrémně pravicové či levicové české skupinky. Ani to nelze vyloučit.

Nejsme připraveni

Jednou z věcí, které možný teroristický útok částečně eliminují (nikdy jej nemůžou zcela zastavit), je co největší prevence. V tomto směru, jak ukázalo i úterní jednání Bezpečnostní rady státu, jsme však pořád pozadu a na některé situace nejsme připraveni. Do prevence proti terorismu je potřebné investovat daleko více peněz, invence i politického kapitálu.

Alespoň v tom by se mohli představitelé politických stran dohodnout. Jinak se jednou budeme divit, proč se například Praha ocitla na dlouhém seznamu řádění teroristů.

VILIAM BUCHERT

obsah | Česká republika