Praha chce být nejlepší na světě

Holešovické výstaviště ovládne o víkendu Středoevropský veletrh cestovního ruchu. Návštěvníky čeká nepřeberné množství stánků, kde se jim představí turisticky zajímavá místa celého světa a vše, co s turistikou spojujeme.

Pro ty, kteří přemýšlejí, kam jet na dovolenou, představuje veletrh cestovního ruchu Holiday World jedinečnou příležitost, jak si vybrat co nejvhodnější místo. Nikde jinde nenajdou pohromadě tolik variant letní i zimní dovolené. Čtrnáctý ročník Středoevropského veletrhu cestovního ruchu otevře své dveře veřejnosti v sobotu v 9 hodin. Na ploše větší než dvacet tisíc metrů čtverečních se návštěvníkům představí padesát zemí z celého světa. Ty zde prezentují svou národní kulturu, zvyky, ale hlavně největší turistická lákadla. Zklamaní nebudou ani zájemci o netradiční dovolenou.

Kromě cizokrajných stánků naleznou návštěvníci veletrhu i stánky všech krajů České republiky. Ani Praha nezůstala pozadu. Účastníci akce najdou v jednom z pavilonů stánek pojatý ve zcela netradičním stylu. Ten patří právě Praze. "Co se týče tohoto stánku, mám z něho ty nejlepší dojmy. Je to totiž stánek, který se odlišuje od všech ostatních extrémním způsobem. Je zde použita metoda trojrozměrného prostoru, která je unikátní," řekl pražský radní Igor Němec, který byl včera u otevření stánku.

Němec zároveň netajil odvážné plány hlavního města.

"Praha má ambici být nejlepší na světě, což není nesplnitelný úkol. Že se tak může stát, máme ověřené. Byli jsme v Barceloně, Lyonu, Bratislavě a zejména dvakrát v Londýně, a vždycky jsme získali první cenu. Snažíme se touto formou prezentovat Prahu jako nejúspěšnější destinaci v Evropské unii," uvedl radní.

Stánek Prahy je tematicky zaměřen na jednoho z nejslavnějších skladatelů všech dob, Wolfganga Amadea Mozarta. "Upozorňujeme na to, že příští rok je v Praze největší kulturní událost za posledních asi deset let, což je akce Mozart 2006, oslava dvousetpadesátého výročí Mozartova narození," řekl Němec, který uvedl, že tím chce hlavní město přilákat nejen zahraniční, ale i domácí turisty, aby přijeli na všechny koncerty, které se budou v Praze v roce 2006 konat.

Velkým lákadlem veletrhu je indický pavilon a prodejní výstava Vybavení na dovolenou 2005. Pro návštěvníky jsou připraveny mnohé doprovodné akce v podobě soutěží, přednášek, výstav fotografií. Za vstupenky zaplatí dospělí 100 korun, rodinné vstupné činí 200 korun a studenti, vojáci, důchodci a děti do osmnácti let zaplatí 50 korun.

Všechny pavilony budou otevřeny v sobotu a v neděli od 9 do 18 hodin.

ROMANA BARBOŘÍKOVÁ

obsah | Česká republika