Přípravy kandidatury na olympiádu v Praze nekončí

Pražský magistrát bude pokračovat v přípravách kandidatury na pořádání olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Rozhodli o tom dnes po bouřlivé dvouhodinové diskusi zastupitelé. "Nerozhodujeme o ničem jiném, než že chceme další a další data," zdůraznil primátor Pavel Bém (ODS). Pro konečný verdikt je nutné učinit řadu kroků, aby se podle něho měl o co opřít.

Zastupitelé nakonec výraznou většinou souhlasili s tím, aby město po územní a ekonomické analýze vypracovalo další upřesňující studie. Měly by pomoci odpovědět na otázku, zda myšlenka pořádat hry je, nebo není nad síly české metropole.

Mnozí zastupitelé mají k možnému pořádání olympiády výhrady. Upozorňují například na nutné vysoké náklady a na to, že Praha je pro olympiádu příliš malá a nemá dostatečnou infrastrukturu. Mají také pochybnosti o tom, jak by byla v budoucnu využita olympijská sportoviště.

Další členové sboru ale zase poukazují na to, že už úsilí o přidělení olympijských her povede k ekonomickému rozvoji města. Navíc se nyní ještě nerozhoduje o tom, zda Praha přihlášku skutečně podá.

Zatím jde pouze o další data

"Nerozhodujeme o ničem jiném, než že chceme další a další data," zdůraznil primátor Pavel Bém (ODS). reklama Pro konečný verdikt je nutné učinit řadu kroků, aby se podle něho měl o co opřít. "Patřím mezi chladné zastánce olympijské myšlenky," dodal Bém.

Již dříve vypracovaná územní studie uvedla, že v metropoli existují plochy pro výstavbu sportovišť. Nejvhodnějším místem pro hlavní stadion se podle této studie jeví sever města v oblasti Letňan. Další sportoviště by byla na Maninách, Letné nebo Strahově, zapojeny by byly také další regiony.

Podle ekonomické studie, kterou dnes zastupitelé projednali, by přímé náklady na hry byly asi 135 miliard korun. Olympiáda by byla zisková. Dalších 490 miliard by však činily nutné nepřímé investice v celé zemi, například do dopravy.

Další studie se budou týkat například využití budoucího letňanského výstaviště pro potřeby her, možnosti postavit olympijskou vesnici v Bubnech a plavecký areál na Maninách, dopravy i organizačních opatření. Patří k nim jednání s vládou, hejtmany i sportovními svazy na téma her.

Hvížďala: Není rada ve vleku stavební lobby?

Proti olympiádě dnes velmi rázně vystoupil nestraník Michael Hvížďala. Pražská doprava by podle něho nezvládla nápor lidí, ve městě nejsou dostatečné ubytovací kapacity, sportoviště by se zřejmě nestihla postavit. "Není městská rada příliš ve vleku stavební lobby?" tázal se zastupitel. Olympijská myšlenka je podle Hvížďaly skvělá, ale v Praze neuskutečnitelná.

O tom, co by bylo se sportovišti po olympiádě, má pochybnosti Markéta Reedová (ED). "Vezměme si strahovský stadion, nevíme, co s ním," podotkla. Další zastupitelé zase spočítali, že Praha na výstavbu nutné infrastruktury nebude mít dost peněz.

Olympiádu naopak plně podpořil primátorův náměstek Petr Hulinský (ČSSD). "Pomohla by rozvoji infrastruktury ve městě. Praha má málo sportovišť, nabízejících běžné využívání," řekl. Podle Petra Moose (SNK) jsou hry obrovskou příležitostí. "Je to úžasná věc a síla, kterou bychom měli do ekonomiky státu a města vpustit," zdůraznil Moos.

Máme na koloběžku a chceme kupovat mercedes

Někteří zastupitelé navrhovali, aby zastupitelé výslovně uvedli, že město opustí myšlenku pořádat hry už v roce 2016. Nejbližším možným termínem by v tom případě byl rok 2020. Patřil k nim komunista Josef Mach a předseda ED Jan Kasl. "S úsporami na koloběžku nechtějme kupovat mercedes," řekl Kasl.

Sbor však s těmito návrhy nesouhlasil. Primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS) však uvedl, že rok 2020 je pro případnou pražskou kandidaturu mnohem pravděpodobnějším termínem.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek byl o jednání průběžně informován na juniorském mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Itálii, kde pobývá jako zástupce mezinárodní federace FIS. Příjemně ho překvapilo, že zastupitelé schválili pokračování příprav pražské kandidatury velkou většinou. "Akce tohoto rozměru potřebuje širokou podporu," řekl.

Výsledek dnešního jednání pražských zastupitelů označil Jirásek za další důležitý impulz. Příští pátek čeká funkcionáře ČOV schůzka na magistrátu, poté začnou připravovat podklady pro vládu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika