Zemřel legendární fotbalista Tomáš Pospíchal

Ve věku 67 let včera zemřel fotbalový internacionál a legendární trenér Tomáš Pospíchal. Proslavil se především přihrávkou Josefu Masopustovi na jediný gól národního týmu ve finále světového šampionátu v roce 1962 proti Brazílii. O Pospíchalově smrti informoval Vít Pavlusek z tiskového oddělení fotbalového svazu.

Fotbaloví pamětníci si dodnes připomínají jeho rychlé útoky po pravém křídle, ať už to bylo v barvách ostravského Baníku, pražské Sparty, či reprezentačního týmu, jehož dres oblékl ve 26 zápasech. Z televizních archivů se často vrací na obrazovku Pospíchalova geniální přihrávka Masopustovi na gól ve finále světového šampionátu v roce 1962 v Chile.

Mladší generace znala Pospíchala především jako úspěšného trenéra, který přivedl Bohemians až k mistrovskému titulu a do semifinále Poháru UEFA. Jeho pokračovatelé dodnes často citují jeho okřídlený výrok: "Fotbal nemá logiku". V roce 1996 převzal Pospíchal za dlouholetý přínos českému fotbalu Cenu Václav Jíry.

Zpráva o jeho úmrtí dnes zarmoutila několik fotbalových generací. Josef Masopust se vždy považoval za jeho blízkého přítele. "Měl jsme k sobě blízko i z hlediska herního projevu. Tomáš byl vynikající hráč do kombinace. Já mu v rozhodující kvalifikaci proti Skotsku v Bruselu přihrál na gól a on mi to ve finále v Chile oplatil," zavzpomínal majitel Zlatého míče na okamžiky staré více než čtyřicet let.

Jako trenéra vnímal Pospíchala coby nekompromisního a tvrdého muže. "Svým diktátorstvím dokázal z hráčů vydolovat maximum. Bohemians byli díky němu několik let na špičce naší kopané," připomněl Masopust. V poslední době se s někdejším spoluhráčem příliš nevídal. "Když kvůli nemoci nepřišel ani na setkání internacionálů před nedávnou kvalifikací proti Nizozemsku pro svoji pokročilou chorobu, tak jsem mu telefonoval a jeho paní mi sdělila smutnou zprávu, že to Tomáš vzdal," povzdechl si Masopust.

Pod Pospíchalovým vedením vystoupal až na vrchol své slávy Antonín Panenka, ale vzájemně si příliš do oka nepadli. "Byl trošku zvláštní, jiný než ostatní trenéři. Jeho krédo bylo, že v mužstvu nesmí být klid," zavzpomínal autor bělehradské penalty na společná léta u Botiče. "Hrál několik let ve Francii a přivezl si odtud trochu jiné zvyklosti. Dřel nás, dbal na disciplínu a chtěl, aby ho hráči nenáviděli. Rádi ho měli mít, jen když si půjdou pro výplatu," řekl Panenka. Přiznal však, že to přinášelo úspěch i peníze.

Sám prý s trenérem moc dobře nevycházel. "Vždycky si někoho našel a před všemi ho zpéroval. Já byl jedním z takových 'oblíbenců'. Ale určitě se snažil, abych hrál co nejlépe," řekl Panenka, který sám zakouší klady i zápory trenérského řemesla. "Z každého trenéra si lze něco vzít. Pospíchal měl jiné názory a v Bohemians měl tu výhodu, že se tam sešli vynikající hráči. Ale rozhodně měl na úspěchu velký podíl," dodal Panenka.

Trenér Sparty Jiří Kotrba je často označován za Pospíchalova žáka. Sám to moc rád neslyší, nicméně kvality trenéra, pod nímž hrával v Bohemians, uznává. "Spoustu věcí bych udělal jinak než on, ale Pospíchal měl obrovský cit pro složení mužstva. Dokázal si vybrat typy hráčů a z nich skvěle poskládat vyváženou sestavu," řekl Kotrba.

S lítostí zprávu o úmrtí Pospíchala přijal i reprezentační kouč Karel Brückner, který sledoval hlavě jeho trenérskou dráhu. "Upoutal mě především tím, že dokázal jít svou vlastní, originální cestou. To na něm bylo nejzajímavější. A kdo se o tohle snaží, může často předběhnout i svou dobu," prohlásil na Pospíchalovu adresu reprezentační kouč.

LIDOVKY

obsah | Česká republika