Osmý rok za sebou se snižuje počet obyvatel

Již osmý rok za sebou se v České republice snižuje počet jejích obyvatel. Česká populace navíc stárne a více Čechů a Moravanů umírá než se narodí. Celkový počet obyvatel země nad deseti miliony tak udržují pouze přistěhovalci.

Přesto loňský rok přinesl určitou naději. Narodilo se nejvíce dětí za posledních osm let, Počet občanů země byl ve srovnání s rokem 2001 nižší pouze o 2,5 tisíc lidí, zatímco v rozdíl mezi roky 2000 a 2001 byl 25 tisíc lidí. V loňském roce se poprvé od roku1995 narodilo více než 90 tisíc dětí a podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se tak zmírnil dlouhodobý pokles porodnosti. Na svět loni přišlo 92 786 dětí, což je o 2071 více než v roce 2001. Celkově je ale porodnost v ČR stále velmi nízká, v mezinárodním srovnání se jeví jako jedna z nejnižších. Počet novorozenců trvale klesá od roku 1974, kdy se zásluhou propopulačních opatření v Česku narodilo téměř 200.000 dětí. V roce 1995 počet novorozenců poprvé klesl pod 100.000.

Analytici však varují - zpomalení poklesu porodnosti není způsobeno tím, že by měli rodiny více dětí, ale skutečností, že prostě rodiny zakládají muži a ženy z početně silných ročníků 1974 a 1975.

Počet obyvatel udržují přistěhovalci

V loňském roce tak představoval celkový počet obyvatel 10 203.979, tedy zhruba o 2500 lidí méně než v roce 2001. Počet živě narozených dětí byl v roce 2002 přitom o 15,5 tisíc menší než počet zemřelých osob. Tato ztráta však v roce 2002 byla téměř vyrovnána ziskem ze zahraničního stěhování. Evidovaný počet přistěhovalých ze zahraničí byl o 13 tisíc vyšší než počet osob, jež se do zahraničí vystěhovaly. Mezi vystěhovalé nejsou ale zahrnuti občané ČR, žádající v západoevropských zemích o azyl, protože ti vesměs zůstávají v ČR přihlášeni k trvalému pobytu.

Počet zemřelých zůstal v roce 2002 vzhledem k předcházejícímu roku téměř beze změn, úmrtnost je podle statistiků z dlouhodobého hlediska nadále nízká. Na velmi nízké úrovni, jedné z nejnižších v Evropě, je rovněž úmrtnost kojenců a novorozeňat.

Nikdo se nežene do svatby

Ve srovnání s rokem 2001 zůstal na stejné úrovni prakticky i počet rozvodů ( loni 31 758) a sňatků (52 732). Počet uzavřených manželství je přitom dlouhodobě velmi nízký, a to i přes vysoký počet potenciálních snoubenců. V rodinách se odkládá narození prvních dětí do relativně vyššího věku, u žen do věku 26-28 let. Lidé podle statistiků manželství často odkládají, sílí však i příklon k neformálním partnerským svazkům. Podle ČSÚ to odpovídá situaci ve většině ostatních evropských zemí.

Populace stárne

Pokles porodnosti není samo o sobě negativním jevem. Daleko horší z ekonomického sociologického pohledu je stárnutí populace Čechů a Moravanů, i když na druhé straně to znamená, že se naši občané dožívají vyššího věku.

Podle odborníků na porodnost nelze očekávat obrat v počtu narozených dětí v dohledu několika let. Počet důchodců se bude prudce zvyšovat a vrcholu dosáhne okolo roku 2030.

JIŘÍ VAVROŇ

obsah | Česká republika