Polní nemocnice odletěla do Iráku

Do stále velmi napjaté situace v Iráku odletěla 18. 4. v 15 hodin z pardubického letiště první čtyřicetičlenná skupina zdravotníků 7. polní nemocnice Armády České republiky. Odletu předcházelo slavnostní rozloučení kontingentu s Českou republikou, rodinami a přáteli na Ulrichově náměstí v Hradci Králové.

"Podle průzkumů v místě, kde budou působit, je jejich péče nesmírně potřebná, mohou zachránit tisíce životů. Mají na to unikátní schopnosti i kapacity, na druhou stranu se o ně ale logicky bojím. Mohou přijít do styku s rozličnými exotickými chorobami, mohou být nakaženi při ošetřování pacientů, nelze ani vyloučit pokračující riziko banditismu nebo poloterorizmu. Doufám, že se všichni vrátí živí a zdraví a jejich mise bude mít smysl," řekl po rozloučení s kontingentem ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

S armádními zdravotníky se v Hradci Králové rozloučil rovněž velvyslanec USA v České republice Craigh Stapleton. V projevu zmínil, že Irák byl sice osvobozen, ale zůstává stále mnoho práce. "Spojené státy americké jsou vděčné, že česká zdravotnická jednotka bude v Iráku zachraňovat lidské životy," nešetřil pochvalou velvyslanec.

Zdravotníci začnou pracovat hned

Zdravotníci budou svou pomoc, jak potvrdil ministr obrany, poskytovat okamžitě po příletu. Vzhledem k poslaneckému posílení mandátu chemické jednotky v Kuvajtu její vyčleněný tým začal připravovat podmínky pro práci nemocnice už ve středu přepravou pitné vody.

"Darem od kuvajtské vlády jsme obdrželi léky v hodnotě asi tří miliónů korun, takže disponujeme prostředky k okamžité pomoci v Basře. Ostatně pomoc je hlavní smysl této humanitární mise," dodal Tvrdík.

Polní nemocnice bude v Iráku působit minimálně dvanáct měsíců, aby náklady do mise vložené měly smysl. Na druhou stranu vláda počítá, že koncem května budou staženi chemici a naše vojenské zastoupení bude upraveno do velikosti odpovídající České republice. "Nyní se už musí angažovat celý svět," řekl J. Tvrdík.

První nákladní velkokapacitní letoun pro přepravu polní nemocnice odstartuje v pátek 18. dubna. Celkem se podle ministra obrany uskuteční třicet letů, od 24. dubna tři až čtyři denně.

Vojenští zdravotníci nesli loučení srdnatě

Zdravotní sestra, podpraporčík Petra Koblihová Právu řekla, že odlétá vyrovnaná a ví co ji asi očekává. "Mám za sebou pětiměsíční zkušenost z Afghánistánu, což pokládám při mé druhé misi za značné plus."

Stejnou zkušenost má i štábní rotmistr David Pořízek, který se v Hradci Králové loučil se svou přítelkyní Janou Chromou, která rovněž obléká vojenský stejnokroj, ale zůstává doma. "Jsme s odloučením srovnaní, nejhůř to nese Davidova maminka, raději by měla syna doma," prozradila Právu J. Chromá.

Těžko se loučili s otcem a chotěm malý Lukáš Hloušek z Hradce Králové a jeho maminka Radka. "Už když byl v Afganistanu, tak to bylo hrozné a nyní Irák," netajila se obavami manželka vojenského personalisty R. Hloušková.

VLADIMÍR FOŘT, NOVINKY

obsah | Česká republika