V centru Prahy objevili poklad z 15.století

Archeologové objevili v centru Prahy keramickou nádobu, kde bylo asi 700 až 1000 stříbrných mincí o hmotnosti kolem 0,4 gramu, jaké se razily v Kutné Hoře od 50. do konce 60. let 15. století. Nálezy většího počtu mincí jsou v Praze ojedinělé, informoval Vojtěch Kašpar z archeologické společnosti Archaia. K nálezu došlo ve dvoře domů mezi Štěpánskou a Školskou ulicí v centru Prahy.

Nalezené mince se v Kutné Hoře razily v období, kdy se tam nevyráběly tradiční pražské groše, uvedl Kašpar. Groš měl tehdy hodnotu sedmi kruhových penízů. "Hodnota nálezu v době uložení představovala jmění, za které bylo možno koupit na dobytčím trhu na dnešním Karlově náměstí zhruba tři krávy," podotkl archeolog. V současnosti by hodnota mincí stačila na koupi automobilu.

Dnešní hodnota pokladu je mnohem menší, než v 15.století. Minci lze na aukcích koupit za 20 až 60 korun podle toho, jak je zachovalá.

"Konzervace a dokumentace mincí bude trvat několik měsíců," uvedl Kašpar. "Záchrana pokladu bude stát mnohem více, než je jeho cena," podotkl archeolog.

Archeologové objevili ve dvoře doklady o osídlení od 13. století do současnosti. Prostor se zkoumá kvůli plánované výstavbě nového hotelu.

Nynější nález není v Praze jediný. V minulém roce archeologové objevili při vykopávkách v Praze 6-Liboci pozůstatky téměř 3000 let staré chaty ze starší doby železné s mimořádně zachovalým vybavením. Vedle dalších věcí tu narazili i na dvě desítky hrobů prvních zemědělců z mladší doby kamenné, tedy starých zhruba 7000 let. Překvapení přinesl průzkum v bývalých kasárnách na náměstí Republiky. Odborníci tam našli třeba torzo románského kamenného paláce.

LIDOVKY

obsah | Česká republika