Sedm klíčů vysvobodilo z trezoru korunovační klenoty

Nejcennější poklad České republiky spatřil po pěti letech opět světlo světa. Sedm osobností, držitelů sedmi klíčů, vyzvedlo krátce po desáté hodině královské korunovační klenoty z Korunní komory. Až do neděle 13. července budou klenoty vystaveny ve Starém královském paláci Pražského hradu.

Po vyjmutí klenotů z Korunní komory byly cenné památky umístěny do speciálních přepravek a vojáci Hradní stráže je přenesli do Staré registratury. Zde také budou od zítřka k vidění zdarma pro veřejnost.

Klíče, které otevírají bránu k nejstřeženější komnatě na Hradě, jsou uschovány u sedmi představitelů státu. Klíč od prvního zámku je uložen u prezidenta Václava Klause, další má premiér Vladimír Špidla a třetí klíč střeží pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

Další dva náleží předsedům Senátu a Poslanecké sněmovny, Petru Pithartovi a Lubomíru Zaorálkovi. Klíč k šestému zámku drží děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta Václav Malý a poslední, sedmý pražský primátor Pavel Bém. Stejné klíče slouží i k otevření schránky, v níž jsou klenoty uloženy.

Dnešního slavnostního vyjmutí klenotů se přitom zúčastnilo z těchto politiků jen pět. Šéf Senátu za sebe poslal sociálnědemokratického ministra a senátora Bohuslava Sobotku, primátora Béma zastoupil jeho náměstek Jan Bürgermeister.

Vystaveno bude i roucho

K českým korunovačním klenotům, které jsou národní kulturní památkou a jejichž hodnota je nevyčíslitelná, patří především svatováclavská koruna, kterou byli korunováni čeští králové. Je vyhotovena z jednadvacetikarátového zlata, posázená drahokamy a váží téměř 2,5 kilogramu. Dále korunovační insignie tvoří zlaté jablko a žezlo z první poloviny 16. století, které jsou zdobeny safíry, spinely a perlami.

Společně s korunovačními klenoty bude na Hradě vystaven také svatováclavský meč asi z roku 1356 a kříž z ryzího zlata z doby po roce 1354. Návštěvníci expozice si budou moci prohlédnout i korunovační roucho, tedy hlavně plášť s hermelínem, které je uloženo v depozitáři historického textilu.

Naposledy se klenoty na Pražském hradě vystavovaly v roce 1998. Stejně jako tehdy, i nyní bude vstup na prohlídku zdarma.

NOVINKY

obsah | Česká republika