Zemřel válečný hrdina Rudolf Pernický

V Praze odpoledne zemřel generál a slavný odbojář z druhé světové války Rudolf Pernický. Devadesátiletý veterán dostal letos 28. října od prezidenta Klause Řád bílého lva. Za války byl jako parašutista vysazen do protektorátu.

"Zemřel odpoledne v důsledku věku a komplikací, které mu způsobil vážný diabetes," řekla mluvčí střešovické Ústřední vojenské nemocnice Magda Thomesová.

Pernický byl v nemocnici hospitalizován od září. Kvůli vážné chorobě mu museli lékaři amputovat nohu. Navzdory tomu převzal 28. října z rukou prezidenta Václava Klause vysoké vyznamenání - Řád bílého lva.

Pernický vstoupil během druhé světové války do Cizinecké legie a jako parašutista vysazený v protektorátu přispěl k pádu Hitlerovy Třetí říše.

Po válce pracoval držitel řady vyznamenání až do roku 1948 na ministerstvu obrany. Poté strávil řadu let ve vězení, kam ho komunistický režim poslal na 20 let za velezradu. Z vězení se dostal až díky amnestii v roce 1960 a pracoval jako dělník.

Po sametové revoluci byl prvním předsedou Konfederace politických vězňů.

Kdo byl generál Pernický

Rudolf Pernický se narodil 1. července 1915 v Krhové u Valašského Meziříčí. V roce 1938 ukončil studia na Vojenské akademii v Hranicích.

O pár měsíců později odešel přes Polsko do Francie a později do československé zahraniční vojenské jednotky. S ní zamířil v červnu 1940 do Velké Británie, kde v letech 1942 až 1944 cvičil československé parašutisty. Koncem války vedl parašutistický výsadek TUNGSTEN, který operoval v Protektorátu Čechy a Morava. Po peripetiích s komunistickým režimem byl v roce 1990 povýšen do hodnosti plukovníka a o pouhý rok později se stal generálem ve výslužbě.

iDNES

obsah | Česká republika