Pašeráci odsedí celý thajský trest

Obvodní soud pro Prahu 6 potvrdil trest, který dvěma Čechům za pašování heroinu před lety vyměřil soudce v Thajsku. Emilovi Novotnému zbývá do vypršení trestu 34 let, Radkovi Hanykovicsovi 17 let. Oba odsedí svůj trest ve vězení s ostrahou a oba uhradí 100.000 korun za převoz z asijské věznice.

Obhájci obou mužů přitom soud žádali o umístění do mírnějšího typu věznice, protože výchovný smysl trestu byl již splněn pobytem v thajském vězení.

"Podle mě už není co napravovat, navrhuji proto věznici s dozorem," řekl dnes před trestním senátem obhájce Novotného Tomáš Sokol. Podobně již před ním mluvil advokát Hanykovicse Dušan Doubek. Podle předsedkyně senátu Naděždy Brčákové však pro to nebyly splněny podmínky. Budeme postupovat stejně jako u každého jiného člověka, který spáchal takový trestný čin," řekla.

Ani jeden z pašeráků se dnes nechtěl k procesu vyjadřovat. Novotný pouze odpovídal na otázky svého obhájce týkající se životních podmínek v thajském vězení. "Byli jsme našrotováni s dalšími 30 vězni na 30 čtverečních metrech. Jediným jazykem byla thajština," vzpomínal. Podle něj si 80 procent vězňů odpykávalo trest za vraždu. "Sám jsem několik vražd viděl mezi vězni," dodal.

Český soud měl k dispozici posudky, které zhotovilo vedení thajského vězení. Podle nich byli oba Češi vzorní vězni, vždy poslouchali pokyny stráže. Ve spisech Novotného se přesto objevila informace, že se přestupků v thajském vězení dopustil, za to mu měly být na několik měsíců odepřeny návštěvy.

Stále není jasné, zda jsou dnešní rozsudky pravomocné, oba muži si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Státní zástupkyně, která věznici s ostrahou navrhovala, se odvolání vzdala.

(r)

obsah | Česká republika