Čeští parašutisté do Afgánistánu?

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík chce do Afghánistánu vyslat 120 vojáků ze speciální jednotky. Peníze na misi prý získá stažením chemiků, kteří působí v Kuvajtu. Právě kvůli penězům však vláda ještě před nedávnem uvažovala, že zruší českou polní nemocnici, která v Afghánistánu operuje.

O vyslání přibližně 120 českých výsadkářů, příslušníků jednotky speciálních sil, požádal Českou republiku velitel mezinárodní protiteroristické operace Trvalá svoboda. Pokud vyslání schválí vláda a parlament, mohli by být vojáci v Afghánistánu nasazeni od 1. února. V Afghánistánu by pak měli působit nejdéle čtyři měsíce. Tvrdík předloží vládě návrh do dvou týdnů.

Tvrdík řekl, že čeští vojáci by měli plnit úkoly "v celém spektru misí vojenských jednotek tohoto typu včetně bojového nasazení". Pro mezinárodní velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě je podle Tvrdíka jednotka speciálních sil nyní prioritní.

Armáda chce ušetřit v Kuvajtu

Peníze na vyslání vojáci plánují získat tím, že z kuvajtské části stejné operace bude větší část české protichemické jednotky, která tam působí, stažena už k počátku roku, a nikoliv až v květnu 2003. V Kuvajtu zůstane technika a asi 70 vojáků. Zbytek se bude schopen na místo vrátit za 48 až 96 hodin. "Ekonomická náročnost zůstane zachována a bude posílena efektivita operace podle přání odborníků," řekl Tvrdík. Připustil, že vojáci nyní na odborné úrovni analyzují, jak je česká strana schopna požadavky spojenců splnit. "Předběžné indicie ukazují, že nám v tom nic nebrání, vojáci jsou schopni a připraveni," dodal ministr.

Do několika týdnů by také měl do Česka dorazit tým amerických instruktorů se zkušenostmi z Afghánistánu, kteří pomohou výsadkářům s přípravou na nasazení. Čeští vojáci z jednotky minulý týden dokončili společné cvičení s příslušníky britských jednotek Special Air Service (SAS).

Polní nemocnice zatím zůstává

V Afghánistánu už nyní pracuje česká polní nemocnice v rámci mezinárodních mírových sil ISAF. Ty ale nejsou součástí protiteroristické operace Trvalá svoboda. Polní nemocnice zůstane zřejmě v této zemi i v příštím roce, ačkoliv vláda nedávno rozhodla, že zdravotníky z Afghánistánu do konce roku odvolá.

Washington totiž požádal Česko, aby - nehledě na jeho úmysl z Afghánistánu odejít - své plány přehodnotilo. Američané se totiž domnívají, že potřeba mobilních zdravotnických zařízení v Afghánistánu v následujícím období vzroste. Důvodem je také to, že se stále protahuje vznik multinárodní polní nemocnice, v níž má Česko zastupovat dvacet zdravotníků. Tento mezinárodní špitál měl totiž nahradit i českou nemocnici.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika