Ostrava žije oslavami 60. výročí konce války

Oslavy 60. výročí ukončení druhé světové války byly v Ostravě zahájeny již ve středu slavnostním znovuotevřením staré radnice Ostravského muzea. V její věži poprvé zahrála nová zvonkohra. Ve čtvrtek oslavy pokračují pietními akty, které zakončí galakoncert a ohňostroj na Prokešově náměstí. V sobotu pak oslavy ve městě navštíví i prezident Václav Klaus.

V Ostravě-Zábřehu bude dnes v 10 hodin odhalen památník 1. čs. samostatné tankové brigády a o hodinu později bude odhalena pamětní deska na Městském stadiónu v Ostravě-Vítkovicích. Galakoncertu na Prokešově náměstí, který začne v 18:00 se zúčastní mimo jiných zpěvačky Iva Frühlingová, Hana Zagorová, Věra Špinarová, skupiny Buty a trio B.S.P. Ve čtvrt na jedenáct večer bude nad náměstím odpálen patnáctiminutový ohňostroj.

Oslavy budou v Ostravě pokračovat i v pátek. Primátor Ostravy Aleš Zedník například přijme ruské veterány. Ve vstupní hale radnice bude zahájena výstava Ostrava 1938 - 1946 Mnichov - válka - osvobození. Po opravách by měla být i řada pietních míst a válečných hrobů, na které Ostrava městským částem přispěla částkou 7 miliónů korun. Největší dotaci 2,9 mil. korun získaly Moravská Ostrava a Přívoz na úpravu okolí Památníku osvobození Československa Rudou armádou v Komenského sadech, který je národní kulturní památkou.

Tanková bitva v Mošnově

Vyvrcholením oslav bude sobotní program, který navštíví i prezident Václav Klaus. Ten se v 10 hodin zúčastní pietního aktu u památníku v Komenského sadech. Akci zahájí přelet vojenských vrtulníků. Od 11 hodin bude na letišti v Mošnově zahájena výstava vojenské techniky.

Ve 14:15 bude na stejném místě zahájena rekonstrukce tankové boje v rámci Ostravsko-opavské operace. Akce se zúčastní několika desítek tanků, obrněných transportérů, průzkumných vozidel, nákladních a osobních aut, motocyklů a děl a více než čtyři sta vojáků v historických uniformách Rudé armády, Wehrmachtu a oddílů SS.

NOVINKY

obsah | Česká republika