ČT: Lékařka v Teplicích prý odmítla ošetřit Slovenku

Na rozdělení federace doplatila Slovenka Katarína Šüllová. Podle jejího tvrzení ji odmítla lékařka v Teplicích ošetřit, i když s sebou měla evropský průkaz zdravotního pojištění. Lékařka to ale odmítá. Uvedla to Česká televize. Slovenka ČT řekla, že se s ní lékařka nebavila. Žena také uvedla, že měla velké bolesti.

Lékařka Naďa Martínková s tvrzením slovenské občanky nesouhlasí. Podle ní stav cizinky nevyžadoval přednostní ošetření. Poradila jí údajně, že nejrychlejší ošetření bude mít v místním centru bolesti, pacientka prý ale nepochopila její radu. Lékařka se podle televize postihu neobává.

Zástupci zdravotních pojišťoven uvedli, že administrativa spojená spojená s vyšetřením pacienta, který se prokáže evropským průkazem zdravotního pojištění, je složitější. Nemůže to ale být důvodem k odmítnutí nemocného, uvedla ČT.

Na lékařské ošetření v Česku má právo každý řádně pojištěný obyvatel Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví ČT potvrdilo, že evropský průkaz zdravotního pojištění má stejnou váhu jako průkaz kterékoli české pojišťovny.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika