Škoda má nové, hodně odvážné auto

Škoda ukázala nový model Roomster. Auto odvážně vybočuje z obvyklých představ o osobním voze. Hodně se liší i od aut, jaká dnes Škoda vyrábí. Roomster má nejblíž k fabii, ale jinak je to samostatná modelová řada, nikoli jen variace na jiné auto.

K dostání bude letos v létě za cenu mezi fabií a octavií: v základní verzi tedy odhadem okolo 350 tisíc. "Ceny zveřejníme 28. února ve čtvrt na čtyři," řekl člen představenstva Škody Fred Kappler a zvědavce odkázal na ženevský autosalon, kde se roomster ukáže světu.

Protože se bude vyrábět v menší sérii kolem 100 tisíc vozů ročně, nelze jít s cenou níž. Automobilka však věří, že nadchne dost lidí ochotných připlatit si za svérázný vůz.

Roomster má kulatější masku, kterou zdědí i další vozy Škoda. Vpředu se od normálních vozů v zásadě ničím neliší. Řidič i spolujezdec mají uvnitř asi stejně místa jako ve fabii, víc prostoru je nad hlavou. Střecha je navenek hodně výrazná a víc zasahuje do čelního skla.

Originální zadek

To nové začíná tam, kde končí přední dveře a sedačky. Auto roste do výšky i do délky. Zadní boční okna začínají níž, takže je nezvykle dobře vidět ven i dovnitř.

Vzadu jsou tři samostatná sedadla, která lze posunovat dopředu nebo dozadu až o 15 centimetrů. Jednoduchým zákrokem je lze celá vyjmout a dozadu postavit třeba jízdní kola. Vzadu jsou praktické velké dveře.

Roomster je křížencem malého auta a dodávky, čemuž odpovídá i originální tvar karoserie. "Postavili jsme auto dvou tváří," vysvětloval hlavní autor roomsteru, designér Thomas Ingenlath.

Kvůli roomsteru se zvětšila továrna v Kvasinách, kde se vyrábí i superb. Po roomsteru přijde nová fabia, pak superb a pak malý džíp Yeti. Škoda chce růst na Východě a její šéf Detlef Wittig minulý týden řekl, že si časem umí představit roční výrobu až jednoho milionu aut.

MIROSLAV HÁJEK, JIŘÍ NÁDOBA

obsah | Česká republika