Boj o Novu končí, spor vyřešily peníze

Je to obchod, který může ovlivnit budoucnost televize Nova. Nejsilnější česká finanční skupina PPF je na nejlepší cestě, jak celou Novu definitivně ovládnout.

Během jediného roku předvedli draví finančníci z PPF v televizi Nova pozoruhodný výkon.

Přes odpor bývalých majitelů Novy a ředitele Vladimíra Železného do televize majetkově vstoupili. Pak za Železného zaplatili jeho dluhy a v okamžiku, kdy se pro ně stal přítěží, jej odstavili. Včera se zbavili všech rizik, jež jim hrozila ze strany bývalého investora Novy Ronalda Laudera.

A ještě navíc získali klíč, který by jim měl zajistit plnou vládu v nejsledovanější televizi, o níž se dosud musí dělit s MEF Holdingem Jiřího Šmejce.

Volejte Kellnerovi

Dohoda s Lauderem přišla pouhé dva měsíce poté, co americký podnikatel oznámil, že bude od Novy u arbitráže požadovat 31 miliard korun. Ačkoliv šéf Novy Petr Dvořák tvrdil, že je to nesmyslná suma, bylo zřejmé, že Lauderova žaloba finančníky znervóznila.

Vyjednávání s Lauderovou pravou rukou Fredem Klinkhammerem se ujal osobně šéf a hlavní majitel PPF Petr Kellner. Po několika jednáních v Česku i v zahraničí byl výsledek, který může významně ovlivnit budoucnost Novy, jež patří k nejvlivnějším médiím v zemi, hotov.

Hned poté, co byl smír PPF s Lauderem včera veřejně oznámen, však přišlo první překvapení: "Necháme udělat několik právních analýz a poté se rozhodneme, co s arbitráží bude dál," prohlásil šéf Novy Petr Dvořák. Na první pohled je to nelogický krok: proč by společnost PPF jako nový vlastník české pobočky CME vedla arbitráž proti televizi Nova, kterou sama z půlky vlastní? Právě proto, že vlastní jen půlku. "Vy byste končil spor, díky kterému byste se mohl dostat k celé televizi?" řekl zdroj z vedení PPF.

Kdyby Nova v arbitráži prohrála, musela by platit - a to Kellnerově PPF. Jenže Nova má dnes hlavní majitele dva. A tak by fakticky musel platit pouze Šmejcův MEF Holding. A jeho zdroje zdaleka nedosahují možností PPF. Šmejc včera nebyl k zastižení, aby mohl komentovat, co pro něj nový vývoj znamená.

Pragmatická CME

Spokojeno může být i londýnské ústředí CME: spolu s deseti a půl miliardami, které kvůli Nově vysoudilo na českém státu, si na konto připsalo další půldruhou miliardu korun.

Český příběh CME, která financovala rozjezd úspěšné televize, tím končí. Podle dohody s PPF minimálně na dva roky, možná však ne definitivně.

"Je to pragmatické řešení. Ačkoliv jsme původně žádali 70 milionů dolarů, cena je dobrá i s ohledem na to, že nám dohoda dává šanci do televize se vrátit, pokud by PPF Novu prodávala," řekl zdroj obeznámený s celou transakcí.

Podle informací MF DNES hrála v rozhodnutí CME roli i obava z případných žalob jejích drobných akcionářů, pokud Američané nabídku PPF nepřijmou. Zklamání bylo naopak znát na českých zaměstnancích CME, kteří bojem o Novu strávili poslední čtyři roky života. "Nemám k tomu vůbec žádný komentář," řekl pouze Jan Vávra, ředitel české pobočky CME.

Čtyři roky PPF k ovládnutí Novy

1) červenec 2002: PPF přes odpor Vladimíra Železného a Jiřího Šmejce nepřátelsky vstupuje do Novy. Po měsíci boje uzavírají smír, PPF ovládá půlku televize.

2) září 2002: PPF platí za Železného miliardu jeho soukromého dluhu a zbavuje se významného břemene pro celou televizi.

3) březen 2003: po arbitráži, podle níž platí Česko Lauderovi 10,5 miliardy korun, jedná PPF se Stanislavem Grossem o vztahu státu a televize. Ředitel Železný pak musí z Novy odejít.

4) 8. 10. 2003: PPF oznamuje, že fakticky ukončila spory s bývalým investorem Novy, firmou CME Ronalda Laudera.


Dvořák: CME může v budoucnu získat Novu

Šéf Novy Petr Dvořák měl včera důvod ke spokojenosti. Proti jeho televizi totiž už nestojí mocný americký magnát Ronald Lauder. "Tím, že PPF koupila českou pobočku Lauderovy firmy, končí období nejistoty," uvedl Petr Dvořák.

Jsou definitivně zažehnány všechny spory?

Dohoda dělá tlustou čáru za obdobím, kdy se CME domáhala od Novy nějakých náhrad.

CME tvrdí, že získala předkupní právo na Novu. Počítáte s tím, že Lauderovi televizi v budoucnosti prodáte?

Je to trochu složitější. Dohodli jsme se, že budeme CME informovat o tom, že přemýšlíme o prodeji. CME pak může dát nabídku a my ji posoudíme. Můžeme prodat televizi CME, ale i komukoli jinému.

Koupili jste soudní spor. Ukončíte ho nyní?

Musíme nyní udělat analýzu, nebo spíše několik analýz a pak se rozhodneme, co dál.

Využije PPF situace k plnému ovládnutí Novy?

Já bych nic nepředjímal, myslím, že jakýkoli další postup bude součástí našich analýz.

Co jste si za 1,45 miliardy korun, které CME zaplatíte, koupili?

Je to cena rizik. Právníci nám sdělili, že ty spory by se mohly táhnout tři čtyři roky. Teď nám nová situace dává klid. A také máme prostor k případným jednáním o prodeji televize.

JINDŘICH ŠÍDLO, MAREK PRAŽÁK

obsah | Česká republika