Další integrace ve Čtyřkoalici se nekoná

Hana MarvanováPo mnoha spekulacích je jasné jedno: Čtyřkoalice zůstává trojkoalicí, transformace na dvojkoalici se neuskuteční. Unie svobody (US) se už sloučila s Demokratickou unií (DEU). V sobotu 26. ledna však republikový výbor US-DEU definitivně odmítl sloučení s Občanskou demokratickou alinací (ODA) kvůli jejím problémům se splácením mnohamilionového dluhu. Jeho řešení chce ponechat plně v rukou aliance. "Chceme, aby ODA vyřešila splácení svého dluhu tak, aby to nevyvolávalo pochybnosti a bylo to transparentní," řekla po jednání vedení US-DEU v hotelu Prachárna na kraji Olomouce předsedkyně unie Hana Marvanová.

Tato varianta se ovšem původně moc nezamlouvala poslední straně Čtyřkoalice, lidovcům (KDÚ-ČSL), kteří celou diskusi okolo dluhu ODA před několika týdny otevřeli poté, co se ukázalo, že dluh ODA je veřejně obchodovatelný a tedy i zneužitelný vůči Čtyrkoalici. Lidovci zpočátku trvali na tom, aby ODA zanikla a sloučila se s US-DEU. "V tuto chvíli je integrace US-DEU a ODA bezpředmětná," prohlásili společně Hana Marvanová a lídr Čtyřkoalice Karel Kühnl, rovněž člen US-DEU.

Unionisté po ODA chtějí, aby navrhla jiný splátkový kalendář, podle kterého půjde na umoření jejich dluhu minimálně pět milionů korun ročně a pokud by ODA chtěla pohledávku opět převést na nějakou nadaci, musí to být jiná nadace, než ODA nejprve navrhla. Tu, která měla převzít dluh podle původního návrhu ODA, založili někteří prominentní členové ODA na čele s jejím bývalým předsedou Janem Kalvodou. To je podle politiků i komentátorů neprůhledný postup. Unie sice deklarovala, že chce celý problém vyřešit co nejdříve, nestanovila však žádný termín. "Chápeme, že nějaký čas může trvat jednání ODA s jejich věřitelem, ale chceme, aby celá věc byla vyřešena ve velmi krátkém čase," řekla předsedkyně unionistů.

(lw)

obsah | Česká republika