Nezávislé demokraty vede Železný, chce do vlády

Předsedou nové strany Nezávislí demokraté se stal Vladimír Železný. V Praze ho zvolil ustavující sněm strany. Europoslanec a exšéf Novy byl jediným kandidátem. "Příští rok po volbách chceme být ve vládě," řekl iDNES.

Stranu Nezávislí demokraté v červnu představila bývalá sociální demokratka Jana Volfová. Program pro ni napsal právě Vladimír Železný.

Ten se později rozhodl kandidovat na post předsedy strany. Ustavující sněm ho nakonec zvolil. Od delegátů dostal 65 ze 67 hlasů.

"Byl jsem jediným kandidátem, což připomíná časy komunismu. Sami jsme však čekali, že bude kandidátů víc, ale bohužel či bohudík nebyli a volba byla zcela jednoznačná," řekl iDNES Železný po svém zvolení.

Strana podle něj chce hájit české národní zájmy. Příští rok po volbách se chtějí Nezávislí demokraté dostat do sněmovny i do vlády. "Nechceme být malou stranou, která zůstane někde na okraji," podotkl Železný.

Mandátu ve Sněmovně by se asi vzdal

Příští rok bude zřejmě za Nezávislé demokraty kandidovat do Sněmovny. Kdyby uspěl, pravděpodobně by se ale mandátu v české sněmovně vzdal a zůstal v europarlamentu. "Spíše pro tuto chvíli předpokládám, že bych ustoupil po volbách ... a pustil bych další kandidáty do Poslanecké sněmovny," řekl.

Celostátní sněm má v sobotu také schválit další členy stranického vedení a program od Železného. V textu návrhu se mimo jiné praví, že je třeba znovu projednat podmínky členství v EU, bránit "islamizaci Evropy", podporovat tuzemské vinaře a zemědělce, ale například také umožnit řidičům, aby si před jízdou mohli dát sklenku vína či jedno pivo.

Volfová je místopředsedkyní

Bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová se stala místopředsedkyní pro řízení. Novinářům řekla, že Nezávislí demokraté mají momentálně asi 500 členů a chtějí "přenést politiku dolů do obcí, do měst".

Jako host dorazil na ustavující sněm například bývalý člen Unie svobody-DEU a nyní nezařazený poslanec Tomáš Vrbík, který nové formaci popřál úspěch. Později řekl, že nyní o vstupu do žádné strany neuvažuje a spíš jen "monitoruje situaci".

Mezi členy nové strany jsou ale i někdejší mluvčí ODS Václav Musílek.

Železnému hrozí, že přijde o imunitu

Železný byl členem Evropského parlamentu zvolen na kandidátce hnutí Nezávislí. Bývalý ředitel televize Nova byl však s mnoha dalšími členy z uskupení vyloučen a nyní vede s hnutím soudní spor. Věří, že ho vyhraje a že se potom hnutí s novou stranou Nezávislých demokratů sloučí.

Evropský parlament má na podzim rozhodnout o tom, zda zbaví nynějšího předsedu Nezávislých demokratů imunity. Železný čelí obvinění z poškozování věřitele a krácení daní.

Sociální demokracie vyloučila Janu Volfovou ze svých řad loni na jaře. Exposlankyně byla totiž podezřelá, že jako ředitelka střední školy neoprávněně využila 366 tisíc korun. Policie ale nakonec její stíhání zastavila. -

(ton), iDNES

obsah | Česká republika