Vědci potvrdili nejstarší kresbu v Čechách

Nejstarší jeskynní kresbou v Česku je geometrický tvar vytvořený uhlem na stěně jeskyně Býčí skála v Moravském krasu. Vědci v uplynulých dnech dvěma analýzami potvrdili, že jde o výtvor z mladší doby kamenné - tedy z období okolo 3200 let před naším letopočtem.

Kresba připomíná mřížku. "Zda jde o nějaký rituální obrazec nebo část větší kresby, to se již nepodaří zjistit," řekl Ivan Balák ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Kresbu i s dalšími výtvory našli před časem jeskyňáři v takzvané Jižní odbočce Býčí skály, a to 150 metrů od vchodu do podzemí. Je to místo, v němž kdysi bádal i Jindřich Wankel, který v jeskyni objevil slavnou sošku bronzového býčka a doklady o rituálním pohřbu velmože ze starší doby železné.

Vědci kresby z Jižní odbočky zdokumentovali a odebrali z nich vzorky. Pomocí radiokarbonové metody C14 pak zjistili, kdy byly kresby vytvořeny. Zkoumali nejprve malbu připomínající jelena. Ukázalo se, že je asi 700 let stará. Překvapivé výsledky zjistili odborníci rozborem vzorků z mřížky.

Zjištěné informace o tom, že jde o výtvor 5200 let starý, potvrdilo opakování testů. Mřížka na stěně jeskyně připomíná výzdobu některých keramických nádob té doby. "Nález tohoto nejstaršího skalního umění v Česku je velmi významný.

Obrazec není příliš velký - měří 40 centimetrů na výšku a 30 na šířku," uvedl Balák. Jedny z nejstarších pravěkých kreseb v Česku lze najít i v Mladečských jeskyních v Olomouckém kraji. Jsou ale vytvořeny červeným barvivem, jehož věk zatím současná věda datovat neumí.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika