Nejstarší Češka slaví 108. narozeniny

Marie Kráslová se narodila ještě v 19. století za Rakouska-Uherska. Když zemřel císař František Josef I., bylo jí osmnáct let. V České republice je nejstarší. V pondělí slaví 108. narozeniny.

"Nic nedělejte," snaží se oslavenkyně z Hluboké nad Vltavou zabránit velké oslavě. Domov důchodců U Zlatého kohouta, kde od ledna žije, ale přesto plánuje na 13. hodinu velkou slávu. Stařenka dostane teplou deku, křeslo i barevnou televizi.

"Ona sice říkala, ať nic nepřipravujeme a neděláme, ale byla ráda, když přijeli první novináři, se kterými si popovídala," řekl ředitel domova důchodců Jiří Slepička.

U paní Kráslové ale podle něho také hodně záleží na aktuálním zdravotním stavu. "Někdy je úplně perfektní, jindy, zejména podle počasí a tlaku, je to horší," vysvětlil Slepička.

"Maminka už špatně vidí i slyší. Většinu dne posedává v křesle, pomocí chodítka se občas projde po místnosti. Ven na chodbu ji ale sestřičky, pokud nemá náladu, už nedostanou. Stáří je stáří," povzdechla si její dcera Anna Nohavová. Jí samotné je devětasedmdesát.

Ještě do ledna bydlela "malá babička", jak Marii Kráslové říkají vnoučata a pravnoučata, u ní. "Před Vánocemi mi tu padla, narazila si hlavu a byla chvíli v bezvědomí. Jsem tu na ní sama a ne vždy je někdo po ruce. Pan doktor mi tehdy říkal, že to sama nezvládnu, kdyby se něco podobného stalo," vysvětlila "velká babička" Anna Nohavová. Rodina žádnou velkou oslavu nepřichystala. "Chodím za maminkou každý den a ostatní jak mohou. Když se sjedeme všichni dohromady, tak je nás moc," dodala dcera oslavenkyně. Marie Kráslová porodila syna a dceru. Díky nim má dnes ještě šest vnoučat, třináct pravnoučat a čtyři prapravnoučata.

Pamatuje i potopení Titaniku

Marie Kráslová se narodila v roce 1898 v Úsilném nedaleko Hluboké nad Vltavou. Její tatínek byl truhlář, maminka doma hospodařila. Měli sedm dětí. "Byla jsem z nich nejstarší - až na bratra, který zahynul ve válce, v té první. Už všichni odešli jen mě tu nechali," vzpomíná stoosmiletá žena.

Svůj život popisuje jako samou práci. Začala ve službě u sedláka a skončila prací v lese. V roce, kdy se narodila, zemřel vůbec první člověk při automobilové nehodě, ve Spojených státech se pět čtvrtí spojilo v New York City a v Praze nahradila koněspřežku na trase náměstí Republiky - Královská obora první tramvaj. Stejný rok narození jako ona měli v rodném listu například Erich Maria Remarque, Ernest Hemingway nebo český polárník František Běhounek.

Když jí bylo třináct let, přinesly noviny zprávu o ztroskotání Titaniku, v osmnácti zažila pohřeb císaře Františka Josefa I. a při vzniku samostatného Československa už jí bylo téměř dvacet let.

V Česku žije 404 stoletých

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala na počátku listopadu 404 lidí, kteří překročili stovku. Nejvíc stoletých je v Praze, kde jich žije 70. Nejméně, pět, v Karlovarském kraji.

Údaje správy sociálního zabezpečení potvrzují fakt, že ženy se dožívají vyššího věku. U stoletých převládají nad muži v poměru 338 : 66. Nejstarší muž v Česku se narodil v roce 1900.

Statistici potvrzují, že lidé se dožívají stále vyššího věku. U stoletých jim ale chybí dostatek potřebných údajů. "Počet starších lidí kolem osmdesáti, pětaosmdesáti let roste poměrně výrazně. U stoletých ale nemáme dostatečné podklady, abychom z čísel mohli vyvodit nějaké trendy," řekl Josef Škrabal, ředitel Odboru statistiky vývoje obyvatelstva Českého statistického ústavu.

Lékaři radí pro dosažení vysokého věku dodržovat zásady zdravého stravování, dostatek pohybu a spánku či aktivní společenský život. Většina z nich ale zároveň říká, že záleží hlavně na genetických předpokladech. Dcera nejstarší Češky s tím ale nesouhlasí.

"Maminka byla ze sedmi dětí, ale takhle vysokého věku se dožila jen ona. Její rodiče se oba dožili přibližně 85 let, přesně si to už nepamatuji. Zato můj otec zemřel už v pětasedmdesáti," vypočítala Anna Nohavová.

ČENĚK TŘEČEK, iDNES.cz

obsah | Česká republika