Sen o českém titulu se rozplynul už ve čtvrtfinále

Český sen o medaili nebo snad dokonce o titulu skončil. Hokejisté prohráli ve čtvrtfinále po nájezdech s USA, byť ještě devět minut před koncem třetí třetiny vedli. Při nájezdech se žádný z pěti českých střelců proti brankáři Conklinovi neprosadil.

Američané skvěle forčekovali, už ve středním pásmu dvěma hráči narušovali naši útočnou snahu. Až první přesilovka utkání nabídla vážnější ohrožení zámořské svatyně, kterou místo Dunhama nečekaně hájil Conklin, jenže Kaberle mu pálil do betonů. Jinak se moc nedařilo pronikat před branku soupeře a kruté chvilky český tým prožil při 87vteřinovém oslabení ve třech, naštěstí Kaberle a vedle něj se střídající útočníci pomohli Vokounovi přestát bez úhony.

S rozvahou chytající brankář kryl i Halpernovu dorážkou, jeho nervózní spoluhráči ale postrádali klid, takže přihrávky nebyly přesné, přechod do útoku pomalý a koncovka nerazantní. V závěru první části už byl Vokoun po americkém útočném sevření překonán, Sloanovu střelu však zastavil na brankové čáře klečící Šlégr.

Přestávka pomohla reprezentaci k proměně, dynamičtější projev týmu přineslo i prohození Výborného s Havlátem v sestavě a ve 24. minutě potom vybuchla vyprodaná Sazka Arena poprvé nadšením. Dopita se snažil protlačit za Conklina puk, který se odrazil až na modrou k obránci Škoulovi, jenž bez přípravy napálil. Za necelé tři minuty české vedení zvýšil neudržitelný Jágr, když v přesilovce za Battagliův faul objel branku a ještě stihl zasunut kotouč do sítě.

Národní tým měl najednou jasně navrch, přebrusloval Američany, jenže Straka sám před brankou ale nezužitkoval báječný Jágrův pas z rohu a hned z protiútoku do rozevřené obrany se po Cullenově přihrávce prosadil Park. Soupeř zase ožil, hned dvě šance na vyrovnání měl Hall, Vokoun ale spoluhráče z Nashvillu vychytal. České mužstvo se ve třetí části začalo zřejmě až moc soustředit na obranu a osm minut před jejím koncem na to doplatilo, když si Westrumovo nahození nešťastně tečoval do vlastní branky Hlaváč.

Američané se doslova překonávali a utkání spělo do prodloužení. Odvrátit to mohl patnáct vteřin před koncem Výborný, jenž si s pukem nabruslil až před Conklina, ale skórovat nedokázal. Prodloužení bylo hodně opatrné, při nájezdech sice bouřící hlediště povstalo, ale čeští exekutoři proti gólmanovi Edmontonu vyhořeli. Vokoun kryl čtyři pokusy soupeře, až poslednímu z Američanů Roachovi vyšel dokonale blafák.

Zklamání a slzy v české kabině

Psychicky zlomení a strašlivě zklamaní odcházeli do kabiny čeští hokejisté po penaltovém rozstřelu se Spojenými státy. Mluvili potichu, někteří jen obtížně přemáhali pláč. Takhle si svůj poslední duel na pražském šampionátu vůbec nepředstavovali.

"Je to těžké hodnotit takhle bezprostředně po zápase, ale Američané nás zaskočili," špital gólman Tomáš Vokoun, který nešťastný gól na 2:2 ve třetí třetině inkasoval po teči Jana Hlaváče. "Bohužel jsem se přesouval k útočníkovi, který byl u tyčky a nestačil na to jemné ťuknutí hokejkou nijak reagovat," vykládal český gólman.

Hlaváč po zápase přiznal, že chtěl přihrávce zabránit, ale nestačil se po ní včas natáhnout. "Byl to strašný okamžik, určitě nejhorší moment mojí kariéry," tvrdil s nevěřícným smutkem v hlase.

Soupeř naopak z nečekaného úspěchu jásal: "Nepředpokládali jsme, že se něčeho podobného v Praze dočkáme, protože Češi měli ve svém středu opravdu vynikající hráče," tvrdil útočník tmavé pleti Mike Grier.

Jeho nálada ostře kontrastovala s projevem kapitána Česka Martina Straky. "Bohužel jsme je nedokázali přimáčknout, naopak soupeř se pořád tlačil do naší obranné třetiny. Když jsme dali dvě branky, čekali jsme, že přijde lehkost v našem projevu, ale bylo to pak jen horší," říkal Straka.

"Začali jsme se strašně bát o výsledek a nechali hrát Američany. Ta prohra nás všechny strašlivě bolí, v šatně je hrobové ticho, všem nám je do breku," špital novinářům. Český kapitán přirovnal včerejší katastrofu k výbuchu v semifinále s Kanadou na loňském šampionátu ve Finsku. "Za stavu 2:0 jsme měli víc bránit a hlavně si nenechat vstřelit kontaktní gól."

"Nedokázali jsme jim vnutit svoji hru a nakonec se nám na hokejky při penaltách nalepila i smůla. Američané šli možná úspěchu víc naproti, ale hokejový Bůh se tentokrát přiklonil na jejich stranu," jakoby stále nevěřil Jaromír Jágr.

"Vůbec nevím, co mám teď dělat. Snad za den, dva se dostaví i jiné myšlenky, ale teď je to pro nás strašlivě těžká chvíle. Hlavně kvůli fanouškům, kteří byli vynikající a stáli za námi, je mi do breku," přidal se Straka.

Lener: Mrzí nás, že jsme zarmoutili diváky

S hodně smutným výrazem ve tváři vyšel po prohraném čtvrtfinále trenér Slavomír Lener z kabiny, kde nikdo nemluvil a hráči polykali slzy. "Udělali jsme pro úspěch vše. Bylo skvělé hrát před takovým publikem a je pro nás nejhorší, že jsme nedokázali udělat radost divákům. Moc nás mrzí, že jsme je zarmoutili," řekl kouč, který se tak rozloučil s reprezentací.

"Prostě jsme nedokázali Američany porazit. Byli jsme na utkání s USA dobře připraveni, jenže soupeř dokázal výborně měnit rytmus a hrál opravdu skvělý hokej. Z přemíry snahy jsme často dopouštěli přečíslení, přesto nám vydařený úvod druhé třetiny pomohl k dvoubrankovému vedení. Náhodné snížení ale Američany zvedlo, oni pak využívali nastřelování kotoučů do útočného pásma a nedokázali jsme je přebruslit," hodnotil Lener, který v příští sezóně povede Spartu.

Jednoduchost a účelnost podle něj pomohla soupeři k vyrovnání. "Přesto jsme dál věřili, že rozhodneme o našem vítězství buď v prodloužení nebo určitě na penalty, ani ve snu nikoho z nás nenapadlo, že nedáme ani jeden z pěti nájezdů," přiznal Lener, který prožil největší trenérské zklamání.

Naopak kouč Caroliny Peter Laviolette ve službách USA byl nadšen: "Odehráli jsme jasně nejlepší utkání na turnaji, mužstvo dalo do hry srdce a fascinovalo mě, kde vzalo tolik energie. Vyšla mi sázka na Conklina, který v brance prožil báječný večer a rozhodující střelec penalty Roach prokázal, že má s nájezdy zkušenost z německé ligy. Český tým byl opravdu skvělý, obě mužstva si zasloužila postup, ale jedno prostě muselo z kola ven."

Lener na model turnaje nežehral: "Odehráli jsme sice vynikající turnaj, ale ve čtvrtfinále to nutné vítězství nepřišlo. Může se nám to zdát nefér, ale systém vyřazovací části je neúprosný."

MARTIN KÉZR, MAREK BURKERT, PRÁVO

obsah | Česká republika