Už i Češi se mohou zdobit diamanty ze zemřelých

Málokdo si umí představit, že i v takovém oboru, jako je pohřebnictví, je možné přijít s něčím novým. Už i v Česku si ale mohou lidé, kteří nemají čas navštěvovat hřbitov a mají dost peněz, uchovat ostatky drahých zesnulých ve formě diamantu.

V Česku tuto službu od poloviny loňského roku nabízí švýcarská společnost Algordanza. Podle zástupce firmy v České republice Jiřího Hrdličky se tímto druhem podnikání zabývají na celém světě pouze dvě firmy, přičemž největší zájem o vzpomínkové diamanty mají Japonci.

Samotný diamant si mohou zákazníci dále nechat zasadit do mramorového či žulového kamene nebo do šperku. Firma ale splnila i přání zákazníka, který chtěl diamant zasadit do obrazu.

Společnost se nejspíše bude muset zpočátku vyrovnat s odmítavým postojem mnoha lidí, kterým výroba klenotu z popela zemřelých připadá nemorální. "To je věc každého člověka. Z našeho pohledu ale nejde o nic neetického a rozhodně to není nezákonné. Několik klientů již máme," míní Hrdlička.

Podle něj se firma rozhodně nebude snažit nikoho přesvědčovat. "V současné době chceme, aby se o nás lidé vůbec dozvěděli, a proto spolupracujeme s mnoha pohřebními ústavy," dodal. Na komerční propagaci by podle něj došlo tak za tři až pět let.

Nejen morální bariéry, ale i finanční náročnost mohou odradit mnoho českých potenciálních zákazníků. Cena je odstupňovaná dle velikosti diamantu a dalších nadstandardních přání klienta. Nejmenší diamant s 0,3 karátu stojí podle aktuálního ceníku 90 tisíc korun, pokud má ale zákazník zájem o jednokarátový diamant, musí již obětovat 300 tisíc korun.

Firma vyrábí diamanty v laboratořích ve Švýcarsku. Proces získávání uhlíku z popela a následná výroba diamantů trvá obvykle tři až čtyři měsíce. "Někdy se musí proces opakovat a doba výroby se tak může prodloužit i na pět měsíců," řekl Hrdlička.

Společnost vylučuje možnost, že by došlo k záměně ostatků. Vzorky popela pracovníci laboratoře ihned po převzetí označí sériovým číslem, pod kterým prochází celým procesem.

Pokud by laboratoř zjistila, že není dost uhlíku potřebného k výrobě diamantu z ostatků, firma žádný další nepřidává a popel spolu s padesátiprocentní zálohou vrátí. "Zatím jsem ale neslyšel o případu, kdy by uhlíku nebylo dost," ujišťuje ale Hrdlička.

V USA je běžné, že si lidé nechávají zhotovit drahé kameny i z ostatků svých zvířecích miláčků. Algordanza prý ale v Česku nic podobného v blízké budoucnosti nabízet nebude. "Poptávka ještě není dost velká," řekl Hrdlička.

(str), iDNES.cz

obsah | Česká republika