Do Iráku odletěla nová skupina vojenských policistů

Celkem 58 vojenských policistů odletělo ve středu večer speciálem z Prahy do jihoirácké Basry. Nejméně tři měsíce tam budou cvičit vznikající iráckou policii. S policisty odcestoval i vojenský chirurgický tým, který vystřídá své kolegy v tamní britské polní nemocnici.

Vojáci zatím počítají s tím, že se na konci roku vrátí do České republiky tak, jak určuje současný mandát jednotky. Pokud bude ale parlament souhlasit s prodloužením mise o dva měsíce, je možné, že někteří z dnes odlétajících mužů budou v jižním Iráku působit o tuto dobu déle. "Zatím se připravujeme na konec mise v prosinci," řekl novinářům zástupce velitele kontingentu Roman Gottfried.

V lednu jsou v Iráku plánovány volby a v této souvislosti očekávají spojenci i prozatímní irácká vláda další růst násilných činů a teroristických útoků.

Jedno středisko práce vojenských policistů je přímo na spojenecké základně Šaíba, pracují i v policejní akademii ve městě Az Zubajr, od základny vzdálené asi 20 kilometrů. "Při přípravě jsme předpokládali, že největší nebezpečí nám může hrozit právě v místech, kde se budeme přesunovat," poznamenal Gottfried. Vojáci jsou proto detailně cvičeni, jak reagovat v takovém případě.

Právě s útoky proti britským a dalším koaličním vojákům se zřejmě budou muset vypořádat i tři chirurgové, kteří budou v příštích měsících působit v britské nemocnici. S nimi jedou i tři zdravotní sestry.

Šaíba je jednou z velkých základen spojenců v jižním Iráku, nedaleko od jihoirácké metropole Basra. Kromě Britů a Čechů jsou na ní i vojáci dalších zemí. Právě těmto vojákům je primárně určena britská vojenská nemocnice, ošetřovat však v některých případech bude i Iráčany.

NOVINKY

obsah | Česká republika