Česko nedostane z milionů od USA nic

Česká armáda nedostane nic z balíku financí, které americký prezident George W. Bush přislíbil zemím angažujícím se v Iráku a Afghánistánu. Spojené státy hodlají mezi některé tyto státy rozdělit 400 milionů dolarů jako příspěvek na modernizaci jejich armád.

Podle deníku Právo bylo z této částky již 100 milionů dolarů přislíbeno například sousednímu Polsku. O dalších adresátech pomoci se zatím pouze spekuluje. Podle BBC budou tyto finance pravděpodobně směřovat do států, jako je například Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko, nebo do Pobaltí. Peníze údajně poslouží i jako pobídka, aby tyto země neopustily koalici v Iráku.

Pro Česko se však s příspěvkem z tohoto fondu nepočítá. "Nic z této částky není určeno pro armádu České republiky," potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Náklady na mise v Iráku a v Afghánistánu ve výši zhruba 414 milionů korun si tak Česko uhradí samo.

V jižním Iráku v okolí Basry působí již přes rok zhruba stovka českých vojenských policistů. VAfghánistánu má Česko svůj kontingent v březnu posílit o dalších 40 vojáků.

Ministerstvo: Spojené státy nám pomáhají jinak

Čírtek uvedl, že Česko již dostává od USA pomoc ve formě programu, ze kterého se hradí například jazykové kursy i některá výzbroj pro vojáky. Za rok 2004 činila výše této pomoci, podle mluvčího ministerstva obrany, zhruba 8 milionů dolarů - zhruba 187 milionů korun. Výše finančních příspěvků prý neustále klesá v závislosti na stupni modernizace české armády. Maxima dotace dosáhly při vstupu ČR do NATO.

Právě stupeň modernizace, na kterém se již nachází česká armáda, by mohl být podle spekulací důvodem, proč peníze dostaly země s méně vybavenými armádami.

Česko vyšle další vojáky

Česko je podle ministra obrany Karla Kühnla přesto připraveno do vznikající mise NATO v Iráku vyslat dalších tři až pět vojenských instruktorů. Tento týden o ně požádala irácká vláda, podle které jich je v zemi stále nedostatek.

Noví školitelé by měli doplnit nynější kontingent českých vojenských policistů, kteří působí na jihu země. Ti zatím pracují v rámci Mnohonárodnostních sil. V budoucnu by však měli i oni přejít do působnosti NATO. Podle ministra obrany však zatím není jasné, kdy by měli Češi do Iráku odcestovat. "Je třeba se ještě dohodnout se štábem, který řídí tuto misi NATO," uvedl Kühnl. Parlament navýšení české mise již schvalovat nemusí. Celkový počet vojáků totiž i s novými instruktory nepřekročí limit, odsouhlasený parlamentem v lednu tohoto roku.

S policisty působí v Iráku i menší chirurgický tým, který pracuje v britské polní nemocnici. Podle původního plánu se čeští vojáci měli ze země stáhnout na konci letošního února. Irák a Velká Británie, do jejíž zóny Češi patří, však požádaly o prodloužení jejich mise. Česko jejich žádosti vyhovělo.

LIDOVKY

obsah | Česká republika