Vládní koalice: Milionářská daň bude!

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéfové vládních koaličních stran Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a Ivanem Pilipem (US-DEU) se na úterním večerním jednání dohodli na zavedení tzv. milionářské daně. Bude zavedena na tři roky ve výši 35 procent. Návrh na neomezenou platnost a výši 37 procent tak neprošel.

Představitelé koaličních stran se dohodli také na snížení daně z příjmu právnických osob, která od roku 2004 bude činit 28 procent místo nynějších 31 procent. Rozšíří se také položky odpočitatelné ze základu pro výpočet daně a společné zdanění manželů.

Unie svobody-DEU tak nakonec neuplatila své veto na milionářskou daň se kterým šel na jednání její úřadující šéf Ivan Pilip. Toho pověřilo stranické předsednictvo aby negativní stanovisko strany tlumočil na koaličním jednání.

Pilip: Řešení je pro US-DEU přijatelné

"Navržené řešení je pro US-DEU přijatelné," řekl Právu bezprostředně po ukončení jednání koaličních stran Pilip. Ten konzultoval dohodu ještě v průběhu večerní schůzky se svými kolegy z vedení strany. "Dohoda je pro nás nejkrajnější varianta, ale podařilo se prosadit aby daně nejen stoupaly, ale také se některé snížily. Chceme rovněž uchovat funkční koalici, řekl Pilip.

Co bude dál?

8. ZÁŘÍ - NEDĚLE

mimořádné zasedání vlády, na kterém se budou ministři projednávat dohodnuté daňové reformy a mělo by padnout definitivní rozhodnutí o jejich podobě.

12. ZÁŘÍ - ČTVRTTEK

o změnách by měli rozhodnout poslanci.

Vyšší zdanění tabáku a alkoholu

Špičky koaličních stran na večerním jednání rovněž potvrdily shodu s návrhem ministerstva financí zvýšit spotřební daň u tabáku a alkoholu a zvýšit sazby daně z přidané hodnoty u základních potravin a některých služeb .Shoda panuje i v tom, že jednání o zvýšení spotřební daně u benzínu by se uvažovalo až v roce 2004.

Vladní počty

... aneb kde získá vláda miliardy na financování části povodňových škod. Celkové škody z povodní stát odhaduje na 60 až 90 miliard korun, z toho třetinu by měly pokrýt pojišťovny.

kolik

jak

+ 4 miliardy korun

zvýšením spotřební daně z cigaret a alkoholu

+ 6 miliard korun

úprava sazeb DPH (dosavadní 5 % se zvyší na 7%, 22 % klesne na 21 %)

+ přes 1 miliardu

vyšší zdanění bohatých (tzv. milionářská daň)

+ 3,5 miliardy korun

úspora na platech státních zaměstnanců (růst mezd 2003 místo 13 % jen 7%)

+ 5 až 6 miliard korun

úspory na jednotlivcých ministerstvech

+ část z 56 miliard korun

utržených z prodeje Telecomu, a to prostřednictvím mimorozpočtových fondů dopravy a bydlení

+ až 1 miliarda eur

zvažovaná vládní půjčka u EIB

- 1až -2 miliardy korun

pokles daně z příjmu právnických osob a společné zdanění manželů

JIŘÍ VAVROŇ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika