Ochranný systém pražského metra zcela selhal

Ochranný systém pražského metra dokonale selhal, přestože loni na podzim úřady lidem tvrdily, že všechna podobná bezpečnostní zařízení dokonale prověřily. Po teroristických útocích na americká města vláda zdůrazňovala, že na podobné věci je republika připravena. Po více než deseti letech od pádu komunistického režimu se tehdy opět o metru mluvilo jako o krytu. Nyní, když bezpečnostní zařízení v metru selhala, Dopravní podnik původní projekt kritizuje. Poprvé, dříve systém všichni jen chválili.

"Velkým problémem je, že se dají tlakové uzávěry zavřít pouze zevnitř. Bylo to konstruováno tak, že až se tam schovají lidé, pracovníci metra se tam s nimi zavřou a budou dokonale odříznuti od světa. Teď se ukázalo, že by se všichni utopili," vysvětluje technický náměstek podniku Metro Josef Němeček. Před povodněmi naštěstí město o evakuaci obyvatel do metra neuvažovalo. Zahynout však mohli pracovníci podzemní dráhy, kteří minulou středu stanice zevnitř uzavírali. Kdyby bezpečnostním uzávěrům věřili a nenastoupili do posledního vlaku jedoucího "na sucho", utopili by se v podzemí také.

O tom, že se zatopením metra do minulých dnů nikdo nepočítal, svědčí také povodňový plán Dopravního podniku. Ten nijak nezmiňuje zastavení provozu podzemní dráhy. Naopak počítá s tím, že už uzavřenými stanicemi mohou soupravy dále projíždět. Plán podrobně popisuje pouze stavění hrází kolem některých stanic, které jsou pod hladinou stoleté vody. Všechna tato opatření Dopravní podnik splnil. Zátarasy sice stály až o několik hodin později, než podle plánu stát měly, ale voda je v tu chvíli ještě neohrožovala. "Na všechno jsme v tu chvíli měli dost času. Problém byl až ve chvíli, kdy jsme zjistili, že voda prosakuje skrz uzávěry," říká Němeček.

Policie vyšetřující možnou odpovědnost za záplavy v metru podrobně sleduje všechny záchranné práce. V podzemí dokumentuje vše, co by mohlo svědčit o nedbalosti ze strany zaměstnanců Dopravního podniku. V tom by mělo pomoci i pět expertů z Ruské federace, kteří přiletí dnes. Sovětský svaz se totiž na stavbě metra dříve podílel. Každý uzávěr, který nevydržel to, co vydržet měl, budou muset prohlédnout specialisté. Teprve pak bude zřejmě jasné, kdo v metru pochybil.

Podzemní bunkr vlády v metru zatopila voda

Kdyby bezpečnostnímu zařízení metra věřila česká vláda a schovala se před povodněmi do podzemí, už by ze svého krytu na Malé Straně nikdy nevyšla. Utajovaný vládní bunkr, postavený v padesátých letech pod kopcem naproti Strakově akademii, je u stanice metra Malostranská napojen na pražskou podzemní dráhu. V jeho části je umístěno takzvané technické centrum trasy A. Stejně jako tunely a stanice metra byl při povodni minulý týden zaplaven.

V bunkru je veškeré zařízení pro případ války včetně čističky, která má filtrovat vodu z Vltavy, aby byla pitná. "Za socialismu byla v centrech stálá služba. Dal se odtud na dálku uzavřít celý systém metra. Podle předpisů se to muselo stihnout do dvaceti minut," popisuje funkci center Josef Němeček z podniku Metro. "Na počátku devadesátých let však byla bezpečnostní opatření přehodnocena a stálé služby už v centrech nejsou. Norma pro uzavření celého systému se posunula na šest hodin," dodává.

Jak jsou celé podzemní komplexy skutečně velké, dodnes nevědí ani zaměstnanci metra. Část podzemí má totiž na starosti ministerstvo obrany.

Náměstek: Metro prostě nevydrželo

Jak je možné, že voda v metru překonala tlakové uzávěry, přestože měly vydržet daleko větší tlak? To sice zatím nikdo neví, ale technický náměstek podzemní dráhy Josef Němeček má možné vysvětlení. "Je pravda, že metro bylo stavěno i na protržení vltavské kaskády. V takovém případě by na Prahu přišla daleko vyšší vlna než minulý týden. Jenže by zase rychle odezněla. Nebyla by to klasická povodeň. Navíc vltavská kaskáda podle údajů vodohospodářů obsahuje něco přes miliardu metrů krychlových vody.

Ale povodeň minulý týden přihnala podle týchž vodohospodářů vody třikrát více. Vysoká vlna by sice nadělala více škody na povrchu, ale na metro by vyvíjela tlak jen krátkou chvíli. To, co přišlo opravdu, obsahovalo třikrát více vody a stálo to nad městem několik dnů. I když hladina nebyla tak vysoko, může být právě toto možným vysvětlením.

Tam dole musel být obrovský tlak. To si nikdo neumí představit, co voda dokáže," říká Němeček.

HANUŠ HANSLÍK, MF DNES

obsah | Česká republika