Metro se prodlouží o desítky kilometrů

Do velkých sídlišť s desítkami tisíc obyvatel na Lhotce a v Libuši by mělo do deseti let jezdit nové metro trasy D. Lidem se tak splní dlouholetý sen o rychlém cestování do centra a přeplněné autobusy se stanou minulostí.

Podzemní dráha urychlí dopravu před rokem 2020 i na západě Prahy, kde by měla být dokončena prodloužená trasa A z Dejvické přes motolskou nemocnici až k ruzyňskému letišti. Metro by se také mělo u stanice Skalka rozdělit na dvě větve. Jedna by vedla k nádraží Hostivař, druhá k Průmyslové.

V současné době však stavbaři pracují na severu Prahy, kde stavějí úsek metra na trase C, který povede z nynější konečné stanice Ládví až k letňanskému výstavišti.

Metro míří na sever

Tuneláři už prorazili poslední metry v tunelu mezi budoucí stanicí Prosek a Letňany. Podle mluvčího Metrostavu Františka Polákaby tady měly první vlaky jet v roce 2008.

Už na konci příštího roku se metro prodlouží o dalších pět set metrů ze stanice Skalka na novou konečnou v depu Hostivař, která vzniká z bývalé myčky vozů. Nová konečná se bude jmenovat Černokostelecká. Řidiči ze Zahradního Města, Dolních Počernic, Běchovic a dalších míst na východě Prahy přijedou po Černokostelecké k železničnímu viaduktu, zaparkují na záchytném parkovišti P+R, a do centra pojedou metrem. Odpadne jim tak cesta často ucpanými ulicemi ke stanici Skalka.

"Vznikne tady velké přestupní místo. Kromě záchytného parkoviště budou v těchto místech i stanoviště autobusů městské a příměstské dopravy a lidé budou moci přestupovat i na tramvaje, které jezdí k dílnám Dopravního podniku a na Vinohrady, v budoucnu tady bude i železniční zastávka," řekl šéf dopravního výboru pražského zastupitelstva František Laudát.

Otazníky však zůstávají nad rychlostí výstavby dalších úseků. Ta bude záležet mimo jiné na tom, zda se na rozvoji pražské podzemní dráhy bude podílet stát. Bylo by totiž třeba, aby dával ze své kasy víc peněz než necelých půl miliardy korun ročně jako dosud.

Vlaky pojedou na Lhotku

I přesto problémy by měli kolem roku 2009 stavbaři začít prorážet tunely podzemní dráhy na zcela nové trase D mezi hlavním nádražím a Lhotkou.

Tady zůstávají ve hře dvě varianty. V případě stavby klasického metra by první úsek vedl jen do Nových Dvorů. Jestliže se však město rozhodne stavět lehký typ metra, které by vedlo v menší hloubce pod zemí, tak by vlaky jezdily rovnou až do Písnice. "O konečném řešení se definitivně rozhodne až po zpracování dalších odborných studií," objasnil pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Další důležitou stavbou nové trasy je prodloužení trasy A na západě metropole z Dejvické přes motolskou nemocnici až k ruzyňskému letišti. "Je možné, aby metro vedlo kolem Motola, i když to bude delší. Jezdí sem totiž hodně lidí a cestování autobusy i tramvajemi je dlouhé," tvrdí Laudát.

JAN ZIEGLER

obsah | Česká republika