Historickým městem roku se stala Česká Kamenice

Historickým městem roku 2005 se stala Česká Kamenice na Děčínsku. Představitelé vítězného sídla, nejlepšího v přípravě a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací převzali včera ocenění na Pražském hradě.

Slavnostní shromáždění se konalo při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. O cenu se dále ucházely Polná na Jihlavsku a Uherské Hradiště. Nominace vzešly z regionálních hodnocení čtyř desítek měst. Členy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je na 200 měst a obcí, celkem se třemi miliony obyvatel.

Cenu časopisu Moderní obec za rok 2005 si z Prahy odvážejí zástupci Jimramova, městečka na Vysočině. Vzorně se podle poroty stará o své památky, které využívá i k popularizaci slavných rodáků, k nimž patří evangelický duchovní Jan Karafiát, autor knížky Broučci.

Státní cenu za památkovou péči dnes zároveň převzal Karel Stretti, a to především za výsledky dosažené v oboru restaurování malířských děl, ale dále i vzhledem ke své pedagogické práci a ke snaze řešit problémy restaurování v širších souvislostech památkové péče.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika