Rodičovská dovolená je v Česku moc dlouhá

Čerstvě schválený návrh zdvojnásobit rodičovskou dávku na 7580 korun přibližuje Česko Unii jen na první pohled. České matky a otcové začnou od ledna pobírat v porovnání s bohatými zeměmi více: zhruba polovinu toho, co rodiče v Německu nebo Rakousku.

V platech jsou přitom rozdíly daleko razantnější. Průměrná česká mzda je čtyřikrát nižší než rakouská a pětkrát nižší než německá.

Obecně lze říci, že tam, kde platí firmy, se přibližujeme relativně pomalu. Tam, kde rozdávají politici, je to alespoň v předvolebním Česku rychlejší (v případě rodičovské je to ročně navíc 12 miliard korun).

To, v čem se Česko od EU odlišuje, je délka rodičovské, stanovená na čtyři roky. Tu nemají ani nejbohatší země. "Je zdaleka nejdelší v Evropě. Naprosto unikátní je, že doba, po kterou lze dávku pobírat, dokonce překračuje o rok délku rodičovské dovolené," prohlásila Kateřina Příhodová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Čtyři roky doma pro ženy mohou znamenat spoustu problémů. Jde o rizika nízkého platu a nezaměstnanosti. Většina lidí v Česku bere méně než 16 tisíc korun hrubého a právě ženy jsou na nejhůře placených místech. Pro ně je často lepší zůstat doma čtyři roky i za cenu, že ztratí práci. Místo zaměstnavatel drží "jen" tři roky.

Největší problém najít si práci mají matky, které dlouho zůstaly doma s dětmi, už nyní. Agentura STEM už v roce 2002 zjistila, že mladé rodiny dávají přednost kratší a finančně atraktivnější rodičovské.

Politici navzdory tomu nezkrátili rodičovskou na dobu v Evropě mnohem běžnější - dva nebo tři roky. Stát a firmy navíc nevyužívají další možnost: zkrácené úvazky, které mohou mladým rodinám pomoci. V Česku je využívají jen čtyři procenta lidí. To je nejméně v EU.

Rodičovská v Evropě

Česko - mateřská se vyplácí 7 měsíců ve výši 69 procent platu, ale max. ve výši 12 020 Kč; rodičovská se vyplácí až do 4 let dítěte, a to 3696 korun měsíčně, od ledna se zvýší na 7580 korun

Rodičovské volno v Unii

(po mateřské, která bývá zhruba půl roku, a žena často pobírá plný plat)

Francie - do 3 let věku dítěte 500 eur měsíčně (14 500 korun)
Německo - 2 roky se vyplácí 310 eur měsíčně, nebo 1 rok měsíčně 470 eur (13 600 korun); od dvou do tří let věku může mít neplacené volno
Rakousko - vyplácí se do 2 let věku dítěte 436 eur (12 640 Kč)
Švédsko - rok a půl pro matku (z toho 2 měsíce pro otce); první rok má nárok na 80 procent platu
Španělsko - do 3 let, neplacená
Itálie - do 3 let za třetinu platu

(kk) MF DNES

obsah | Česká republika