Mašínové od Klause vyznamenání nedostanou

Prezident Václav Klaus podle očekávání nevzal v úvahu kontroverzní návrh Senátu vyznamenat bratry Mašíny. Podle informací Práva nejsou v seznamu osobností, které Klaus u příležitosti státního svátku 28. října na Hradě ocení.

Již v září dal veřejně najevo šéf sekretariátu prezidentské kanceláře Ladislav Jakl, že Klaus chápe názor občanů protestujících proti návrhu vyznamenat Mašíny. Klausův postoj v této věci předznamenal Jakl slovy, že "v české veřejnosti na činnosti bratrů Mašínů nepanuje jasný, obecně sdílený názor".

Naopak mezi vyznamenanými bude herečka Jana Brejchová, krasobruslařka Ája Vrzáňová či olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle.

Oceněn bude válečný veterán, 92letý legendární letec František Fajtl, který se účastnil bitvy o Velkou Británii. Spolu s ním na seznamu figuruje nositel Válečného kříže, ale také komunistickým režimem za velezradu na doživotí odsouzený generálmajor Tomáš Sedláček.

Oba by podle všeho mohli dostat nejvyšší vyznamenání, a to Řád Bílého lva či Řád T. G. Masaryka. Fajtla navrhli prezidentovi poslanci. Jméno dalšího navrženého generála, Rudolfa Pernického, se mezi vyznamenanými neobjevilo.

Prezident sice dostává nejrůznější návrhy od parlamentu, vlády, různých institucí i jednotlivců, avšak rozhodnutí je výhradně na něm.

Policistka neprošla

Hrad tradičně drží seznam vyznamenaných do poslední chvíle v přísné tajnosti, ale vzhledem k termínu slavnosti již musel rozeslat pozvánky. Právu se podařilo získat i další jména.

Stejně jako poslanci také Klaus je přesvědčen, že ocenění si zaslouží například nejstarší parlamentní stenograf, nositel Válečného kříže, 88letý Josef Kocourek. Prezident se rozhodl ocenit i pedagoga, vedoucího oddělení molekulární genetiky v Akademii věd Václava Hořejšího.

Klaus podle informací Práva nevzal v úvahu parlamentní návrh udělit medaili Za hrdinství policistce Radce Provazníkové, která se podílela na zadržení muže podezřelého z brutálních přepadení žen. Lidé by podle svých návrhů Sněmovně nejraději viděli mezi oceněnými Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou a Zdeňka Trošku. Ale ani jeden z nich neprošel parlamentním sítem.

V uplynulých dnech se spekulovalo i o dalších jménech, a to o tragicky zesnulém Ivanu Hlinkovi či o spisovateli Josefu Škvoreckém. Jejich jména ale na seznamu nejsou. Škvorecký i s manželkou Zdenou Salivarovou již dostali Řád Bílého lva ČSFR v roce 1990 od Václava Havla.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ

obsah | Česká republika