Na Macau zjistili, že v ČR rostou špičkoví manažeři

S Janem Vymětalem, organizátorem pro Českou republiku, a Michalem Cenkem, studentem pražských práv a Vysoké školy ekonomické, jsem se sešla několik hodin po jejich příletu z Macaa. Český tým tam získal třetí místo v prestižní soutěži Euromanager, spočívající v simulaci vedení firmy.

Celosvětová soutěž, která spočívá v simulaci vedení podniku, není zrovna obvyklá kratochvíle. Jakou má tradici?

J. V.: Právě jsme ukončili již 24. ročník, poprvé se projekt rozjel v Portugalsku v roce 1980. Česká republika se k němu připojila v roce 2001 jako druhá z oblasti střední Evropy, za Polskem. Hned první účast skončila úspěchem - loni v Paříži český tým složený ze studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické vyhrál.

Co si pod termínem simulace vedení podniku mám představit?

J. V.: V soutěži, kde spolu ve skupinách soutěží maximálně osm týmů, jde o to, aby tří - až pětičlenné skupiny studentů či podnikatelů z nejrůznějších firem získaly co nejvyšší cenu za akcii. Jinými slovy: nejúspěšnější společnost na trhu vyhrává. Mám radost, že jsme Českou republiku představili nejenom jako hezkou zemi, ale i jako zemi, kde rostou talentovaní manažeři. Protože firmy, které do Čech přicházejí, tu chtějí mít dobré zázemí, právní podmínky a samozřejmě i kvalifikované lidi. A o tom, že tato soutěž je u nás brána velmi vážně, svědčí i fakt, že záštitu nad ní přebralo mimo jiné i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Jak konkrétně soutěž probíhá? "Pracují" soutěžící například i s fiktivní společností, která je na hranici krachu?

J. V.: Ano, model hry se neustále uzpůsobuje. Je rozdíl mezi každým kolem soutěže, počítač se snaží pro každé kolo stanovit těžší podmínky. Takže do jisté míry můžeme hovořit i o krizovém managementu. Na začátku dostává každý tým historii té své virtuální společnosti ve formě pěti čtvrtletních zpráv. Na základě znalosti "ovzduší" firmy začínají soutěžící přijímat rozhodnutí. Ta se potom zpracovávají do dalších manažerských zpráv. Jinými slovy, tým vyhodnocuje činnost společnosti na dalších pět čtvrtletí dopředu.

Jak konkrétně vás, Michale, napadlo se do soutěže přihlásit?

M. C.: V novinách jsem objevil inzerát, že se něco takového pořádá, zaujalo mě to a pár hodin před vypršením lhůty jsme se s kamarádem přihlásili. Pak jsem teprve dostal první podklady - a začalo se mi to zdát čím dál zajímavější. Jde totiž o úžasnou možnost vyzkoušet si teoretické znalosti v praxi z pozice topmanagementu. Navíc, topmanažerem se člověk jen tak nestane. Loni skončil můj tým v národním finále čtvrtý. A protože jsme letos chtěli uspět lépe, spojili jsme se s jiným týmem z loňského finále. Nakonec jsme v Macau skončili třetí, ale jen o zlomek bodu za druhými Francouzi.

Probíhá soutěž v nějakém oficiálním jazyce?

M. C.: Pokud jde o vlastní soutěž, t. j. zpracování manažerských zpráv, znalost cizího jazyka není nezbytná. Naše rozhodnutí se do nich promítají výlučně ve formě čísel a vlastní formuláře jsou předepsány v národních jazycích soutěžících. Komunikace s organizátory probíhá v angličtině.

Hodnotí váš výkon rozhodčí, nebo vše probíhá přes počítač?

M. C.: Výsledky naše a naší konkurence zpracovává počítač, vyhodnotí je a stanoví pro nás novou tržní situaci. Na národní i mezinárodní úrovni současně existuje tříčlenná porota složená z představitelů akademického světa a firem.

Jaký byl váš systém? Měli jste na každé pozici ve firmě jednoho člověka?

M. C.: Některé týmy se touto cestou vydaly. My jsme se k tomu nejlepšímu možnému výsledku chtěli dopracovat tak, že jsme aplikovali ty nejlepší metody obou loňských týmů, z nichž bylo naše družstvo vytvořeno. Debatovali jsme o každém nápadu a snažili se najít nejlepší možnou cestu.

Měli jste možnost během soutěže sledovat, jak si vedou ostatní družstva?

M. C.: Ano, vždy po určitém časovém úseku jsme mohli zjistit, jak postupuje konkurence. Měli jsme také možnost využít placené služby a zjistit podrobnější informace o soupeřích.

Na soutěži byli přítomni zástupci sponzorů, většinou velkých celosvětových firem, a také další manažeři. Dá se říci, že zde působili - tak jako třeba v zámořské NHL - jako scouti hledající talenty pro své firmy?

J. V.: Určitě. Zejména pro studenty před promocí je tato aktivita velmi přínosná. Kromě toho, že si vyzkouší v praxi vést velkou firmu, otevírá se jim i možnost lukrativního zaměstnání.

Víte již, kde se bude konat příští, dvacátý ročník?

J. V.: Tak trochu symbolicky to bude portugalská Madeira. Zájemci o účast se mohou informovat na adrese www.euromanager.cz a zaregistrovat se nejpozději do 5. listopadu prostřednictvím webového formuláře.

HANA SLÍVOVÁ

obsah | Česká republika