V Česku bude chybět 400 tisíc pracovníků

Kvůli demografickému vývoji, kdy se rodí stále málo dětí, bude za dvacet třicet let na českém pracovním trhu chybět 300 tisíc až 400 tisíc zaměstnanců. Proto bude třeba odcházet do penze později a naopak pracovat déle.

Řekl to novinářům v pondělí na pražském tripartitním semináři o důchodové reformě ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Z toho důvodu označil za liché argumenty, že prodlužováním penzijního věku na cílových 65 let se sebere pracovní příležitost mnohým mladým lidem. "Je třeba už dnes vytvářet podmínky, aby lidé nad padesát let zůstávali v zaměstnání, aby se jich firmy zbytečně nezbavovaly. Chceme vést pozitivní kampaň vůči firmám a zaměstnavatelům, že lidé nad padesát jsou výkonní, loajální a schopní odvést dobrou práci," uvedl ministr. Podle něj navíc mnohé studie dokázaly, že kolektiv složený pouze z mladých lidí má nižší výkonnost než ten, kde jsou lidé různého věku. "Ve smíšeném kolektivu se pozitivně snoubí větší odvaha a větší tah na branku mladých se zkušenostmi těch starších," dodává ministr s tím, že pro úspěch nestačí být jen mladý a odvážný. "Ale je třeba mít i nějaké životní zkušenosti."

Dalším argumentem pro postupné prodlužování penzijního věku je podle Škromacha i to, že se prodlužuje doba dožití obyvatel. "V loňském roce žilo v naší zemi 14 procent občanů starších 65 let. V roce 2030 by to mělo být již 22,8 procenta a v roce 2060 už 31,3 procenta populace ČR, což představuje přibližně tři milióny osob," zdůraznil Škromach: "Tato čísla jednoznačně hovoří o tom, že je potřeba důchodový systém upravit," řekl.

Strany budou jednat do 14 dnů

Na nutnosti postupného prodlužování penzijního věku se dohodly už všechny parlamentní politické strany - ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU, ODS i KSČM. Komunisté však trvají na jiném načasování.

V postupném prodlužování penzijního věku chtějí udělat asi sedmnáctiletou pauzu a pak, především podle situace v nezaměstnanosti, penzijní věk zvýšit během pěti let.

Proto zatím nebyla podepsána dohoda politických stran o nastartování důchodové reformy. Strany nyní jednají o kompromisní formulaci dohody. Další schůzka předsedů stran by se měla konat "v nejbližším týdnu, čtrnácti dnech", uvedl Škromach.

"Prodlužování penzijního věku na 65 let čeká všechny země Evropské unie. V některých z nich už byl tento proces nastartován," řekl novinářům Friedrich Buttler, regionální ředitel Mezinárodní organizace práce (MOP) pro Evropu a Střední Asii.

Zdůraznil, že prodlužování věku by mělo jít ruku v ruce s rozvíjením aktivní politiky zaměstnanosti, aby byl dostatek příležitostí pro starší pracovníky. "Čím více lidí pracuje, o to méně lidí čerpá důchody. Čím vyšší zaměstnanost je, tím vyšší jsou příjmy důchodového systému," dodal Buttler.

Zdůraznil přitom, že zvýšení věku neznamená automaticky zkrácení doby pobírání penze, neboť lidé se dožívají vyššího věku. Podle něj neexistuje univerzální scénář: "Každá země musí mít svůj vlastní model důchodové reformy, odpovídající její situaci," dodal Buttler z MOP.

HANA KADEČKOVÁ

obsah | Česká republika