Senát poslal vojáky do Afghánistánu na lov Tálibánců

Senát ve středu schválil návrh vlády vyslat 150 profesionálních vojáků do Afghánistánu. Zhruba stovka prostějovských výsadkářů by se měla v polovině dubna zapojit do mezinárodní operace Trvalá svoboda, v jejímž rámci jsou likvidovány zbytky bývalého vládního hnutí Tálibán na afghánském venkově. S návrhem musí souhlasit i Sněmovna.

Pro vyslání byli kromě zástupců vládní koalice také senátoři opoziční ODS. Souhlas dalo 51 z 59 přítomných senátorů. Sněmovna má o misi rozhodovat v polovině února.

Vláda chce do Afghánistánu poslat 108 příslušníků speciálních sil z Prostějova, kteří zde budou působit čtyři až šest měsíců. S jejich rotací se nepočítá. "Chtějí do té akce jít, protože to chápou jako potvrzení svých schopností a vyvrcholení svého výcviku," řekl senátorům ministr obrany Miroslav Kostelka. Reagoval tak připomenutí senátorů, že tito vojáci poprvé půjdou do bojové akce.

Kromě prostějovských průzkumníků mají odjet ještě další profesionálové, kteří pomohou zajišťovat bezpečnost a provoz letiště v Kábulu. Jsou jimi dva meteorologové, jeden odborník na geografii a desetičlenný odminovací tým. V Afghánistánu budou do konce roku, přičemž by po půlroce měli být vystřídáni. V případě potřeby by tam podle ministra mohli působit ještě příští rok.

OLDŘICH DANDA, PRÁVO

obsah | Česká republika