Zemřel bývalý vysoký funkcionář KSČ Jozef Lenárt

Bývalý vysoký komunistický funkcionář Jozef Lenárt zemřel ve středu časně ráno v pražské nemocnici Na Homolce, kde ho hospitalizovali v souvislosti se srdečním onemocněním. Slovenské agentuře SITA to potvrdil předseda Ústředního výboru komunistické strany Slovenska Jozef Ševc.

Podle jeho slov by měl být Lenárt pohřben v rodné obci Liptovská Porúbka. Od září 1963 do dubna 1968 byl předsedou vlády ČSSR. V šedesátých letech patřil k umírněně reformnímu křídlu KSČ. V letech 1970-88 byl prvním tajemník ÚV KSS, v roce 1990 ho vyloučili z KSČ.

Lenárt byl v roce 1997 po více než dvouletém vyšetřování spolu s dalším vysokým komunistickým funkcionářem Miloušem Jakešem obžalován z vlastizrady za údajnou spolupráci s představiteli okupační moci v srpnu 1968. Lenárt a Jakeš měli podle obžaloby 22. srpna 1968 odpoledne přijmout návrh tehdejšího sovětského velvyslance S. I. Červoněnka a vyslovit souhlas s účastí v tzv. dělnicko-rolnické vládě. Den před tím se pokoušeli přesvědčit tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobodu, aby dělnicko-rolnickou vládu jmenoval.

Jejich stíhání definitivně skončilo loni v listopadu, kdy nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová vydala rozhodnutí, jímž souhlasí s tím, že byla dvojice v červnu 2003 zproštěna obžaloby z vlastizrady.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | Česká republika