Většina lékáren stávkovala

Do protestu proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha se podle prvních propočtů České lékárnické komory zapojila v celé zemi drtivá většina lékáren.

ČLK informovala, že v polovině okresů zavřelo dnes v poledne více než 95 procent, v Praze přes 85 procent a v Brně 70 procent lékáren. Podobná čísla sdělili organizátoři protestu v jednotlivých regionech.

Tříhodinovou stávkou chtějí lékárníci upozornit veřejnost na dopady politiky Ratha, která podle nich ohrožuje čtvrtinu z 2200 lékáren. Ve velkých nemocnicích i některých obchodních řetězcích ale normálně fungovaly. Akutní pomoc lidem ani uzavřené lékárny neodmítly. Vyplývá to z informací organizátorů z jednotlivých regionů.

Téměř všechny lékárny zavřely v Karlovarském kraji, na Vysočině a na Pardubicku. Na Vysočině jich zavřelo více než 100. V některých mají pracovníci běžně v poledne přestávku, po zbytek pracovní doby dostanou pacienti neodkladnou péči. Z pěti nemocnic v kraji uzavřela lékárnu jen pelhřimovská.

V Pardubickém kraji zůstalo v provozu několik lékáren v nemocnicích a poliklinikách. V krajském městě a okolí přerušili výdej léků ve 40 lékárnách a na Ústeckoorlicku na 30 místech. Personál byl ale připraven obsloužit lidi v nouzových situacích. Do stávky se zapojila většina lékáren ve Středočeském kraji - v Praze-východ a na Nymbursku všechny, na Mladoboleslavsku zhruba 90 procent. Výjimkou byly lékárny v obchodních střediscích.

V kladenské nemocnici lékárníci nezavřeli, ale zákazníkům dopady ministrových kroků vysvětlovali. V obchodním domě Tesco lékárníci drželi stávkovou pohotovost, firma Tesco jim zavřít nedovolila. Na jihu Moravy a Čech se do stávky zapojilo 95 procent lékáren. Na jižní Moravě byly otevřené jen ve fakultních nemocnicích a v některých obchodních řetězcích. Zavřít nemohli lékárníci v jednom z brněnských supermarketů.

"Nemůžeme zavřít, protože bychom tak porušili smlouvu s obchodním domem, a museli bychom zaplatit vysokou pokutu," řekl Václav Hanzík z lékárny. S protesty kolegů souhlasí, uzavření lékáren na pouhé tři hodiny však podle něj nemá význam. Větší zájem pacientů o léky zaznamenal v pátek, asi se chtěli zásobit.

Zatímco lidé v Brně se o stávku podle lékárníků příliš nezajímali, v malých obcích ji podpořili. "Připravil jsem petici a bez toho, aniž bych někoho vyzýval, ji podepsalo přes 200 lidí," řekl Aleš Řezáč z lékárny v Lednici na Břeclavsku. V regionu podle něj neměl otevřeno nikdo.

Na jihu Čech fungovaly lékárny v nemocnicích a některých hypermarketech. Na Královéhradecku zůstaly ze 42 lékáren po poledni otevřené dvě - jedna ve fakultní nemocnici, druhá v obchodním domě. Ze 24 lékáren na Trutnovsku fungovala jediná.

Na Zlínsku zůstala otevřena každá sedmá ze 127 provozoven. Po poledni fungovaly v nemocnicích, obchodních řetězcích a některé lékárny soukromé. Protestující však byli pacientům k dispozici. V poledne zavřela většina lékáren v Libereckém kraji, v každém regionu ale zůstala otevřena alespoň jedna. Lidé většinou protesty chápou a zejména v menších městech lékárníky podporují.

K protestu se připojili na Olomoucku. Lidé od rána dostávají letáky s informacemi o situaci ve zdravotnictví. Jako jindy si pacienti mohli vyzvednout léky v lékárně olomoucké fakultní nemocnice. Ke stávce se připojila většina lékáren v Ústeckém kraji, fungovaly pouze některé v hypermarketech a v nemocnicích.

Jen v okrese Louny je podle lékárníků kvůli krokům Ratha ohroženo devět lékáren. Lékárna v ostravské fakultní nemocnici nezavřela, její pracovníci se ale lidem snažili problémy vysvětlovat. Naopak zavřela provozovna ve vítkovické nemocnici. Na dveřích měla letáky s vysvětlením. Zájemcům lékárníci situaci objasňovali.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika