Lauder se chce dostat k licenci televize Nova

Pokud by TV Nova prohrála v novém arbitrážním sporu, ve kterém společnost CME Ronalda Laudera požaduje po držiteli licence, společnosti CET 21, ušlý a budoucí zisk až do roku 2017 ve výši 35 miliard korun, přišla by nejsledovanější česká televize s největší pravděpodobností o vysílací licenci.

Tak vysokou částku by totiž podle vlastního přiznání CET 21 nebyla schopna zaplatit a dostala by se do konkursu. V té chvíli by jí podle mediálního zákona mohla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání licenci odejmout a na licenci vypsat nové výběrové řízení. To by mohla být šance pro hlavního akcionáře CME, Ronalda Laudera. Od českého státu již vysoudil v nedávné stockholmské arbitráži 10,5 miliardy korun za to, že stát jeho investici do televize Nova neochránil, a peněz na zaplacení licence a provoz stanice má tedy víc než dost.

Tomu, že Lauderovi jde o licenci, navědčuje fakt, že společnost CME slíbila, že v případě, když novou arbitráž vyhraje, daruje Česku přes 5,5 miliardy korun. "Čiší z toho korupční pokus," řekl v pátek novinářům na brífinku generální ředitel Novy Petr Dvořák. "Celá arbitráž je nesmysl, nestojí na oprávněných základech a my ji proto zpochybníme," dodal.

Společnost CME žaluje CET 21 prostřednictvím České nezávislé televizní společnosti (ČNTS), ve které drží majoritní podíl. Arbitráž by se měla konat ve Vídni. Je to proto, že ve smlouvě mezi ČNTS a CET 21 je Vídeň uvedena jako místo řešení obchodních sporů mezi oběma firmami. "Z doložky smlouvy ale není jasně, zda se ve Vídni má rozhodovat smírčí nebo rozhodčí řízení," informoval jednatel CET 21 Jiří Šmejc.

Majitelé Novy, skupina PPF a MEF, jsou prostřednictvím společnosti Nova Consulting 5,8procentními podílníky v ČNTS a mají nárok požadovat informace. "Vyzveme je proto, aby nám konkrétně vysvětlili pohnutky, které je vedou k další nečekané arbitráži," řekl Dvořák.

Majitelé Novy uvedli, že do měsíce jmenují arbitra za svou stranu. "Konzultujeme s právníky a není ještě rozhodnuto, zda nás bude zastupovat český nebo zahraniční právník," uvedl Šmejc "Řešíme obě varianty," dodal. Až bude arbitr za českou stranu jmenován, musí se oba dva shodnout na jménu dalšího, třetího arbitra.

Jak CME došlo k částce 35 miliard

Podle majitelů Novy je výše žalované částky 35 miliard korun nesmyslnou konstrukcí. "Žalobce si zjistil z veřejných zdrojů výnosy CET 21, připočetl náklady ČNTS, nároky zaměstnanců, tedy mzdy, inflační doložku, podělil částku čtyřmi roky (od roku 1999 do roku 2003) a znásobil počtem let do roku 2017, kdy končí platnost vysílací licence. Přitom žalobce vůbec nepočítal se zdaněním," vysvětlil Dvořák. Nepočítal ani s tím, že televizní reklamní trh mohou postihnout nepředvídané výkyvy.

"To, co společnost CME nyní předvádí, je ignorance českého práva a justice," uvedl Šmejc. Informoval, že další kolo soudního sporu o exkluzivitě smlouvy mezi ČNTS a CET 21 proběhne v říjnu. "CME nyní zvolila jiný postup na jiném teritoriu. O exkluzivitě by měl rozhodnout soud v Česku," uvedl Šmejc. "Částka téměř 6 miliard, které chce CME věnovat státu, může být i snahou motivovat státní úředníky, aby ve sporu o exkluzivitě rozhodli ve prospěch ČNTS. Anebo CME počítá s tím, že by mohlo dojít k jejich lepšímu postavení při eventuální žádosti o výběrové řízení na vysílací licenci," řekl Dvořák.

Majitelé Novy jsou ochotni dál jednat. "Jednáme se CME. Oni nebyli ochotni akceptovat naše nabídky, dokud nebyla ukončena stockholmská arbitráž. Po jejím skončení nás CME asi před měsícem sama oslovila a požadovala jednání o možnostech narovnání vzájemných vztahů. K jednání mělo dojít po dovolených, koncem srpna nebo začátkem září. A do toho teď najednou zčista jasna udeřila CME s další arbitráží," informoval Dvořák. "Existují šance a cesty, jak se dohodnout, ale pokud CME žádá ušlý zisk 35 miliard korun, dohoda se zřejmě nenajde," uzavřel Dvořák.

JANA PERGLEROVÁ

obsah | Česká republika