Kulínský je nevinný

Krajský soud v Hradci Králové dnes pro nedostatek důkazů zprostil viny sbormistra pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Tomu za údajné zneužití dvou sboristek hrozilo až dvanáct let vězení, státní zástupce požadoval více než sedm let.

Bývalý sbormistr je i nadále obviněn z trestných činů pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže, 47 takových případů projednává soud v Praze.

Kulínský podle obžaloby projednávané u královéhradeckého soudu v létě 1991 v hotelovém pokoji a sauně v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku souložil s tehdy nezletilou členkou sboru, ve druhém případě údajně v roce 1999 v Pasekách nad Jizerou osahával v sauně a na pokoji nezletilou sboristku. "Zjištění uvedená v obžalobě nejsou podporovány provedenými důkazy," zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Anna Bímová. Státní zástupce Jan Bohutínský se proti verdiktu odvolal, Kulínský se svého práva na odvolání vzdal.

Kulínský během hlavního líčení svou vinu odmítal. "Obě dívky chodily do sboru dlouhodobě, neumím si představit, že bych 15 let chodil někam, kde by mi to nebylo příjemné," řekl během hlavního líčení. Na jehos traně stála i lékařka, která se několik let účastnila soustředění sboru. Vypověděla, že si ničeho podezřelého nevšimla.

O údajném zneužívání nechtěly dívky hovořit veřejně, před novináři je tedy nekomentovaly. Sedmadvacetiletá Karolína, se kterou měl Kulínský souložit, později svůj příběh popsala časopisu Týden. "Posadil si mě na klín a řekl mi, že jsem moc mladá a že by z toho mohl mít problém. Slíbila jsem mu, že to nikomu neřeknu," citoval Týden dívku, která přiznává, že Kulínského sama vyzvala, aby s nám měl pohlavní styk.

Podle soudních znalců Kulínský netrpí žádnou dušení poruchou či sexuální deviací. Znalec Slavomil Hubálek uvedl, že celý Kulínského život je propojen s pěveckým sborem. "Jeho celý život, studium i práce jsou celoživotně propojeny s tímto sborem, ve sboru poznal obě své manželky i všechny své sexuální partnerky, které uvádí," citoval z posudku pro soud Hubálek.

Policie Kulínského obvinila v listopadu 2004 z ohrožování mravní výchovy mládeže a pohlavního zneužívání. Následně strávil více než 200 dnů ve vazbě, ze které byl propuštěn loni na začátku července. Podle policie sbormistr v letech 1984 až 2004 zneužil 49 tehdejších sboristek, 47 případů však hradecký soud již dříve vyloučil k projednání před pražským soudem.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika