Rezoluce o Kubě nebude

Česká diplomacie se vzdala jedné z nejvýraznějších, ale i kontroverzních aktivit, které v posledních letech vedla na širokém mezinárodním poli. Letos nebude Česká republika předkládat návrh rezoluce odsuzující porušování lidských práv na Kubě. Definitivní rozhodnutí padlo včera, tedy v době návštěvy ministra zahraničí Jana Kavana v Mexiku na konferenci OSN.

"Pokud bychom se rozhodli rezoluci předložit, byl by to stejný text jako loni, a to není příliš posun. Je potřebné při důrazu na cíl hledat alternativní formy," uvedl náměstek ministra zahraničí Pavel Vošalík. Rezoluci k lidským právům na Kubě Česká republika dosud předložila celkem třikrát, a i když těsným hlasováním pokaždé prosadila jejich přijetí, letos by zřejmě vzhledem k obsazení komise OSN pro lidská práva se sídlem v Ženevě, v níž nemají poprvé v historii zastoupení USA, rezoluce neprošla. To je také podle důvěryhodných zdrojů jeden z důvodů, proč Češi dokument o lidských právech letos nepředloží. Kubánští disidenti jsou rozhodnutím českých diplomatů zklamáni. "Lituji toho," říká například profesor Carlos Alberto Montaner, významný představitel kubánského exilu v Madridu.

Vošalík odmítl, že by tento krok české diplomacie signalizoval zlepš ení stavu lidských práv na Kubě. "Dospěli jsme k názoru, že jsou jiné možnosti, jak s Kubou komunikovat. V tuto chvíli konzultujeme všechny formy, kterými bychom dosáhli změn na Kubě, a vznikne-li iniciativa, tak ji podpoříme," prohlásil. Také Montaner doufá, že se celé záležitosti v Ženevě chopí některá z latinskoamerických zemí.

Podle dostupných informací je však málo pravděpodobné, že se některá jiná země alternativní aktivity ujme. Jedna z představ počítala s latinskoamerickými zeměmi, s nimiž čeští diplomaté několik měsíců jednali o převzetí rezoluce či spolupředkládání. Avšak tyto diplomatické snahy ztroskotaly. Země Latinské Ameriky sice většinou porušování lidských práv na Kubě odsuzují, ale zároveň se její přímé kritice vyhýbají. I Peru, o němž se ještě donedávna uvažovalo, nakonec rezoluci po Česku nepřevzalo. "Peru podporuje lidská práva, nesmí ale připustit, aby se tato otázka zpolitizovala," řekl České televizi peruánský ministr zahraničí Diego García Sayan.

V loňském roce provázely přípravu dokumentu o Kubě značné kontroverze s USA, kterým se nelíbil původně zařazený odsudek amerických ekonomických sankcí. Otevřená kritika embarga vůči Kubě se nakonec v textu neobjevila.

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika