Vládní krize překvapivě rychle zažehnána

Unie svobody slíbila Špidlovi podporu i za Marvanovou

Stranická vedení ČSSD a US-DEU se včera překvapivě rychle shodla na společném dodatku ke koaliční dohodě, který dnes mají podepsat čelní představitelé stran. Tříbarevný Špidlův tým pokračuje, a dokonce získal záruky loajality unionistů. Vládní krize je tedy podle všeho zažehnána.

Schvalování nových procedur završilo pozdě večer předsednictvo ČSSD jednomyslným souhlasem - koaliční dodatek podpořilo všech 29 přítomných členů. "Je to dobrá dohoda, dává pevné garance, je to základ, kterému chybí jen podpis," prohlásil po jednání premiér Vladimír Špidla. "Lze ho považovat za základ řešení současného napětí," zdůraznil. Špidla nicméně připustil, že i přes silné garance žádná vláda není neotřesitelná. Dokument má být podepsán dnes před polednem. Zda ho podepíší všichni tři předsedové, nebo jen šéfové ČSSD a unie, nebylo včera v noci ještě jasné.

''Nespolehlivý partner''

Špidla si přesto nechal od unie odstup. "Dodatek je základ, aby vláda fungovala ve stejném složení. Vznikl proto, že při hlasování ve Sněmovně se ukázalo, že US-DEU nebyla zcela spolehlivým partnerem," uvedl Špidla na otázku, proč dodatek nebyl uzavřen i s třetí koaliční stranou KDU-ČSL. Lidovci podle Špidly vyjádřili podporu současné koalici a její stanovisko je velmi blízké ČSSD. "Dohoda je zformulována tak, že zaručuje hlas i Hany Marvanové. Zaručuje hlas jednoho každého. Není to dohoda o jednom člověku, je to dohoda o spolehlivosti celého určitého uskupení," prohlásil Špidla. Podle něho jsou v dohodě uvedeny i důsledky, když nebude dodržena. Odmítl však sdělit jakékoli podrobnosti. Jak prohlásil, celá kauza, která by měla dnešním podpisem skončit, je pro soc. dem. jistě poučením. První místopředseda ČSSD Stanislav Gross na tiskové konferenci zdůraznil, že předsednictvo soc. dem. mělo na paměti především složitou situaci v ČR.

"Máme-li se chovat zodpovědně k občanům tohoto státu, tak není v zájmu této země a lidí, kteří zde žijí, aby tato situace eskalovala. Protože politická nestabilita by oddálila schopnost státu pomoci lidem, kteří byli postiženi povodněmi, a připravit se na řadu úkolů, které před námi stojí, jako je třeba referendum ke vstupu do EU," uvedl Gross. "Když jsou povodně, tak se nikdo nemá zabývat podružnými věcmi," dodal Špidla. Soc. dem. nechtěli text dohody zveřejnit s odkazem na to, že by poslanecký klub, který zasedne dnes ráno, měl mít autentické informace od vedení své strany, a nikoliv z médií.

Špidla ale neodpověděl na otázku, zda čeká stejnou jednotnou podporu u členů poslaneckého klubu. Uvedl pouze, že klub je informován a ti poslanci, kteří byli večerního jednání předsednictva přítomni, dohodu podpořili. Záruky v koaličním dodatku by se měly týkat například státního rozpočtu, daní či zákonů přibližujících zemi k Evropské unii a možná i nové verze povodňového balíčku.

Lidovci by v případě odchodu US zůstali

Vedení soc. dem. odmítlo sdělit jakékoliv podrobnosti k dodatku smlouvy. Špidla pouze prohlásil, že text již schválily i partnerské strany. Podle informací Práva má text obsahovat pasáže, podle kterých unie zajistí podporu důležitých zákonů. Pokud se jí to nepodaří, její ministři sami podají demisi. Unionisté by rovněž nesměli vyvolat hlasování o nedůvěře vládě nebo se k takovému návrhu připojit. Dodatek by měl rovněž zavázat KDU-ČSL, že v případě odchodu unionistů z vlády setrvá v menšinovém Špidlově kabinetu. O tom lidovci hovořili už odpoledne. "Cítíme odpovědnost za tuto vládní koalici a chceme, aby se udržela. Pokud by Unie svobodyDEU z tohoto koaličního spolužití odstoupila, protože by nebyla schopna dostát svých závazků, tak KDU-ČSL tuto vládu neopustí," sdělil novinářům po jednání celostátního výboru KDU-ČSL předseda Cyril Svoboda.

Gross nečekaně pro spolupráci s ODS

Podle dobře informovaných zdrojů včerejší předsednictvo ČSSD probíralo i další varianty možného řešení. Jako jedna z nich měla být zmíněna spolupráce s ODS, kterou připomněl místopředseda Stanislav Gross. To se však nesetkalo s podporou, neboť, jak měl prohlásit ministr spravedlnosti Pavel Rychetský, soc. dem. by se tím odepsala. Navíc by podle něj vznikl velký prostor pro komunisty, kteří by tím pádem mohli získat výrazný počet hlasů v příštích volbách. Rychetský údajně připomněl, že tato varianta nepřichází v úvahu už proto, že Václav Klaus, aniž by byl kýmkoli osloven, již klade podmínky - nejednal by se Špidlou.

US nechce zklamat

Unie svobody-DEU včera celý den usilovně hledala způsob, jak znovu získat důvěru soc. dem. Po pěti hodinách její desetičlenný poslanecký klub slíbil loajalitu u důležitých vládních návrhů. Šlo by například o státní rozpočet. Tento mechanismus podpořila i dosud rebelující Marvanová, která v pátek odstartovala vládní krizi. "Zabývali jsme se věcmi, které by zvýšily důvěru ve spolehlivost postupů jednotlivých stran. Jak najít mechanismy, které by předešly takovým situacím, jako bylo hlasování ve Sněmovně minulý pátek," informoval novináře úřadující šéf unie Ivan Pilip. "Navrhli jsme určité mechanismy, řekl bych i určité záruky, jak postupovat v případě nějakého selhání, aby to nevedlo k vážné krizi nebo rozpadu vlády," dodal. Na poslední chvíli si tak před včerejším nočním zasedáním předsednictva ČSSD chtěli unionisté zachránit krk, neboť měli obavu, aby je z vlády nevyhnaly vnitrostranické spory v soc. dem. Část ČSSD chce totiž s unií definitivně zúčtovat jako s nespolehlivým partnerem. Pod vlivem těchto hlasů premiér v pondělí na Hradě dokonce hrozil demisí, pokud US z vlády nezmizí.

Pád vlády by nehrozil

Pilip neupřesnil, jak by měla navrhovaná procedura v praxi vypadat. Podle neoficiálních informací ale spočívá v tom, že by vláda některé - podle jejího názoru důležité - návrhy speciálně označila a předem o nich detailně diskutovala s poslanci. Tím by se podle US mělo předejít krachům hlasování. Pokud by některá strana dohodu nedodržela, sama by opustila vládu, ale nesměla by jí dát nedůvěru. Vláda by se tedy neměla bát o svoji budoucnost ani v případě další neočekávané krize. "Ten postup projednával poslanecký klub, našel shodu a tento návrh v tuto chvíli sdělujeme našim koaličním partnerům," uvedl Pilip na otázku, zda s návrhem souhlasí všech deset poslanců, tedy včetně Marvanové. Sama však svůj postoj v tu chvíli novinářům nesdělila. Na jednání klubu se dostavila zadním vchodem a stejně potichu i odešla. To přitom nemá ve zvyku. "V případě, že to bude partnery přijato, pak si myslím, že to je základ, na kterém by mohla koalice dál pokračovat. Pokud to přijato nebude, obávám se, že další kolo smírčího řízení už nebude a že tato koalice by dál nepokračovala," varoval Pilip. Na dotaz, zda se tedy již neuvažuje o odchodu svých ministrů, Pilip prohlásil: "O tom jsme nejednali." Večer všechny spekulace upadly do zapomnění. Tříbarevná vláda byla zachráněna.
PRÁVO

obsah | Česká republika