Čech obří kraslicí překonal rekord

Svůj vlastní světový rekord z roku 2000 ve zhotovení obří dřevěné kraslice překonal řezbář Antonín Hájek z Uherského Hradiště. Na sobotním hradišťském jarmarku představil nový výtvor ze světlého javorového dřeva, který je o třetinu větší. Kvůli zápisu do Guinessovy knihy rekordů ho tam oficiálně přeměřili komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den.

"Nejdřív jsem si říkal, že už tímto s rekordy končím, ale teď mě napadlo, že bych mohl ještě vyrobit obří štafetový kolík při příležitosti chystané olympiády," prozradil šťastný 66letý důchodce, kteří na tvorbě kraslice pracoval rok. Zatímco dosavadní Hájkova rekordní kraslice měla v průměru 48 centimetrů a vážila 38 kilogramů, ta nová měří 103,7 centimetrů, váží 61,5 kilogramů a v průměru jí komisař naměřil 54,2 centimetrů. "Do databáze českých rekordů je zapsána hned. Pro zápis do světové Guinessovy knihy rekordů nejprve platí dvouměsíční ochranná lhůta, ve které se může kdokoliv pokusit rekord překonat. Poté podklady zašleme k oficiálnímu zápisu do Londýna," popsal další postup komisař z agentury Dobrý den Michal Jurečka.

O rekord se nebojí

Obří kraslice je, stejně jako ta předchozí, zhotovená z velkého množství dřevěných lišt. Ty řezbář postupně lepil a montoval k sobě, nakonec vejce vyzdobil řezbářskými ornamenty a ty vylil pro ozdobu horkým cínem. "Při lepení jednotlivých vrstev nechávám dřevo pořádně schnout, takže pak na kraslici nejsou žádné štěrbiny a vypadá jako z jednolité hmoty. Na tom si obzvlášť zakládám. Kraslice je pevná a prakticky nerozbitná," pochlubil se Hájek.

Zatímco rekordní kraslici si nechá doma, tu z roku 2000 zapůjčí do pelhřimovského muzea. Toho, že by se v průběhu dvou měsíců ještě našel někdo, kdo by ho překonal a světový rekord mu vyfoukl, se nebojí. "Nemyslím, že by byl ještě nějaký jiný blázen, který by dělal takové hlouposti jako já," zasmál se Hájek.

MARTINA ŽÁČKOVÁ

obsah | Česká republika