Visegrádská čtyřka bojuje za uvolnění trhu práce v EU

Představitelé parlamentů zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4) - Polska, Česka, Slovenska a Maďarska, podepsali v sobotu v Praze společnou deklaraci, ve které vyzývají vlády svých zemí, aby se dále zasazovaly o uvolnění pracovního trhu v Evropské unii.

Summit představitelů zákonodárných sborů zasedá v Praze od pátku a v sobotu se ho účastnil také evropský komisař pro sociální politiku Vladimír Špidla.

Předseda českého Senátu Přemysl Sobotka řekl, že signatáři rozešlou deklaraci všem parlamentům a vládám EU. Podtrhl také význam visegrádského seskupení jako bloku, jehož smyslem je prosazování společných postojů. Signatáři dokumentu apelují na vlády těch členských zemí, které pracovní trhy omezují, aby je pro pracovníky nových členských zemí otevřeli k 1. květnu, kdy skončí první dvouleté zkušební období. Na zasedání také zaznělo, že k omezování pracovního trhu v EU většinou zemí původní evropské patnáctky vedou jen politické důvody, důvody sociální a ekonomické se nepotvrdily.

Hrozí nárůst ilegální práce

V deklaraci se také uvádí, že volný pohyb pracovních sil má velký význam pro občany nových členských zemí a že je jednou ze svobod nezbytných pro budoucnost EU. Představitelé V4 varují před tím, že vedlejším efektem omezení pracovního trhu může být nárůst černé a šedé ekonomiky.

V Irsku, Švédsku a Británii, které omezení neuplatnily, se podle deklarace nepotvrdily obavy z narušení pracovního trhu. Naopak v některých profesích se trh zlepšil.

Češi houfně za prací do zahraničí neodchází. Země EU už dříve však avizovaly, že své pracovní trhy pro Čechy asi neotevřou.

Evropská komise bude zprávu komisaře Špidly, která vyhodnocuje dva roky zkušebního období, projednávat 8. února. Měla by být podkladem pro rozhodování národních vlád. Špidla však na zasedání zemí visegrádské čtyřky zdůraznil, že je zrušení či ponechání omezení trhu práce plně v kompetenci členských zemí.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika