Kostelka je novým ministrem obrany

Česká republika má opět ministra obrany. Po Tvrdíkově demisi se jím stal Miroslav Kostelka, kterého dnes do funkce jmenoval prezident Klaus.

Po slavnostním aktu na Pražském hradě prezident podotkl, že je rád, že se otázka obsazení ministerského křesla vyřešila rychle. Klaus také upozornil, že Kostelka "nesmí být ministrem vojáků, ale všech občanů České republiky". Premiér Vladimír Špidla prohlásil, že armádní reforma bude pokračovat s ohledem na reformu veřejných financí.

Dvaapadesátiletý Kostelka dosud působil jako první náměstek bývalého ministra Jaroslava Tvrdíka, který rezignoval před deseti dny kvůli škrtům v armádním rozpočtu, způsobeným právě připravovanou reformou financí. Kostelka byl ještě nedávno generálem, uniformu svlékl těsně před nástupem na ministerstvo obrany.

Nový ministr je bez politické příslušnosti, premiér se ale neobává snížení pozice ČSSD ve vládě.

Jaký je nový ministr obrany? "Takový starší moudrý otec"

Kostelka nastoupil do vlády za obtížné situace. Musí splnit úkol, který jeho předchůdce a bývalý nadřízený Tvrdík splnit odmítl. Bude muset provést reformu armády za situace, kdy dostane ze státní pokladny méně peněz, než se původně předpokládalo. Místo 2,2 procenta hrubého domácího produktu jen 1,9 procenta ročně.

Kostelka by ale mohl roli ministra sehrát dobře i za této situace. Myslí si to alespoň jeho spolupracovníci, kteří ho důvěrně znají. "Bude mnohem méně mediální, bude lépe vycházet s lidmi v uniformě. Takový starší moudrý otec bez patetických gest a vlastních emocí vyvolávajících divoké emoce i u podřízených. Prostě dospělý muž," řekl LN

jeden z nich.

"Pozatímní správce"

Většina lidí, kteří znají poměry na ministerstvu obrany, srovnávají Kostelku s Tvrdíkem, kterému vyčítají přílišné politické angažování. "Kostelka na rozdíl od Tvrdíka žádnou politickou budoucnost nemá, a proto o ni nemusí, nemůže a ani nechce hrát," uvedl další zdroj LN. "Je to vojenský pragmatik, který nepůjde do žádných překvapivých tahů, takže ani nebude tak velkým politickým tlakům vystaven," dodal.

Ministerský předseda Špidla - který podle informací LN hledal jakéhosi "prozatímního správce" - je s Kostelkou naprosto spokojen. O svém rozhodnutí navrhnout prezidentu Klausovi právě jeho měl jasno již včera brzy odpoledne, tedy ještě několik hodin předtím, než záležitost probral s vedením Lidového domu. Před čtvrtou hodinou prohlásil, že jméno nového ministra oznámí v půl deváté večer v budově úřadu vlády.

"Jeden z faktorů jeho jmenování bylo i Tvrdíkovo doporučení. Musel to být zároveň člověk, který má autoritu v prostředí armády a který bude okamžitě postupovat dále v reformě armády," řekl večer premiér. Novou reformu podle Špidly možná Kostelka předloží dříve než za tři měsíce.

První anglicky mluvící ministr obrany

Kostelka bude prvním šéfem resortu, který bude schopen mluvit plynně anglicky bez tlumočníka. Ještě letos v dubnu nosil jako zástupce náčelníka armádního generálního štábu vojenskou uniformu. "Civilistou" se stal až 1. května, kdy z něj Tvrdík udělal svého prvního náměstka. Kostelka nehodlá vstoupit do politiky. To by mu ale mohlo při prosazování některých citlivých návrhů chybět. "Kostelka je slušný člověk, se kterým se dobře dělá a který zná svou práci. Nebyla by to špatná volba. Ale není politik ani 'buldozer' a to asi bude zapotřebí," sdělil jeden z českých generálů.

Za totality byl Kostelka členem KSČ, v níž se nikdy výrazně neangažoval. Členství mu po listopadu 1989 zrušilo Federální shromáždění.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ

obsah | Česká republika